Bloemenweidje in Driehuis

Een mooie groenstrook, wat speeltoestellen links en rechts – daar past een leuke bloementuin tussen, denkt Arita Immerzeel. Weer een initiatief in de tweede ronde van Samen Velsen.
Arita Immerzeel diende het idee in samen met haar man Dirk Minkman en buurvrouw Leonie de Ruijter. Ze zijn vóór duurzaamheid, en een groenbeleid dat goed is voor bijen, bloemen en bomen.
Beter groenbeleid Velsen
Arita is erg te spreken over het huidige groenbeleid van de gemeente: “Dat was vroeger wel anders! Dan werden er grote bomen omgehakt en als er al wat terugkwam, waren het vaak sprietjes. En kijk nu eens naar Plein ‘40-’45, met wel veertien flinke bomen erop. Dus ‘Samen Velsen’ sprak ons erg aan, omdat het dan ook gaat over groene initiatieven.”
Amerikaanse Amberboom
In de eerste ronde bedachten ze dat er op de rotonde Nicolaas Beetslaan–Van den Vondellaan wel iets moois kon staan: een Amerikaanse amberboom, bijvoorbeeld. Daarmee krijg je een combinatie van méér groen en een leuk herkenningspunt wanneer je daar het dorp in komt rijden. Ze dienden het idee in, en de gemeente vond het zo leuk, dat de Wijkverbinder haar opbelde en zei: “We gaan het zelf doen! En hij wordt geen 3 meter, wat jullie voorstelden, maar 6 meter.” De gemeente plaatste de boom zelf, wat nog een hele operatie was. Met Velsen hebben de buren afgesproken dat zij de boom af en toe extra water geven als het erg droog is. Sinds afgelopen februari staat de amberboom in de rotonde (foto onderaan).
Tweede ronde: bloemenweidje
Voor de tweede ronde bedachten ze het bloemenweidje aan het eind van de Van Lenneplaan, in de buurt van Huis ter Hagen. Arita loopt er met de kleinkinderen vaak langs, en als er bloemetjes staan – madeliefjes of paardenbloemen – plukt haar kleindochter die nu al. Arita: “Er wordt daar veel gewandeld, gespeeld en gesport. Bloemen zijn niet alleen leuk om te zien, maar ook goed voor insecten zoals vlinders en bijen. En die dragen wij een warm hart toe.”
Velsen enthousiast
Ze kreeg een plek aangewezen van de gemeente. Eerst wilde ze zelf – met hulp van buren en vrienden – de grond omwoelen, maar opnieuw hing de Wijkverbinder aan de lijn. Die zei: “De grond moet gefreesd worden. Als jullie daar nou voor zorgen – en dat kost ongeveer 150 euro – dan krijg je van ons voor datzelfde bedrag zaad van inheemse bloemen. Die doen het goed in deze grond en de herten vinden ze niet lekker.” Een geweldige afspraak.
Teller loopt
Eind april, begin mei gaat Arita een afspraak maken met firma Loef om te frezen, en daarna kan er gezaaid worden. Die 150 euro is al binnen. En in een eventuele derde ronde van Samen Velsen kan er misschien nog een perceeltje bij…


