Analyse neergedaald stof in IJmond lastig

Het RIVM heeft voor de vijfde keer gemeten hoeveel PAK en metalen neerdalen in de IJmond. De uitkomsten zijn moeilijk te wegen. Blijven meten, dus.
Het RIVM – Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne – doet elk jaar onderzoek naar hoeveel PAK en metalen er zitten in het stof dat neerdaalt in de IJmond, en naar de bron daarvan. De aanwezigheid van Tata Steel speelt een belangrijke rol.
Meer PAK en metalen, minder ijzer
Uit de laatste editie – over 2024 – blijkt dat het RIVM ’verhoogde hoeveelheden PAK en metalen’ vond in onze regio. Met name de depositie (stof dat uit de lucht neerkomt in een gebied) van PAK, ijzer, mangaan, chroom en vanadium was met minstens een factor 5 op de meeste meetlocaties verhoogd. Bij Wijk aan Zee en op de meetlocatie Reyndersweg was de depositie van PAK en metalen over het algemeen het hoogst. Ook werden er veel meer metalen gemeten dan op de vergelijkingslocaties (zoals De Zilk en Amersfoort). Op andere meetplekken in o.a. Beverwijk en Velsen-Noord trof het RIVM wat minder PAK en metalen aan. Het aandeel ijzer was wel sterk gedaald.
Te weinig gegevens voor echte conclusies
Het RIVM vindt wel verschillen ten opzichte van eerdere onderzoeken, maar zegt ook dat die te klein zijn en dat de ‘dataset’ te klein is. Veel factoren spelen een rol in de uitkomsten van de metingen: misschien varieert de uitstoot op het terrein van Tata Steel, het duingebied speelt mee, de regen en de wind, en nog meer.
Dus is ook niet goed te zeggen welke rol Tata Steel hier in speelt, en of maatregelen die zij nemen van invloed zijn op deze uitkomsten. Dat is vervelend, vooral voor de bewoners, zegt het RIVM, want die maken zich zorgen. We moeten dus doorgaan met meten, want hoe meer gegevens we hebben, hoe beter we die kunnen verklaren.
Wie het hele rapport wil lezen, klikt op deze link.