Samen Velsen: Velsen tevreden

Veel leuke ideeën, die goed uitvoerbaar waren. De inwoners van Velsen zijn heel betrokken bij hun buurt. En de gemeente ondersteunt hen waar dat kan. Dat is in grote lijnen de conclusie van de eerste ronde Samen Velsen. Op naar de tweede!
“Hoe kunnen we als gemeente de verbinding met inwoners versterken?” – dat was de centrale vraag voor Velsen een paar jaar geleden. Na een (digitale) rondrit langs gemeenten die dat ook hadden geprobeerd, sprak “Ede doet” het meeste aan. Deze gemeente doet dat al tien jaar, met veel succes. Op aandringen van raadsleden van Velsen Lokaal en (toen nog) LGV ging Velsen ook aan de slag. ‘Samen Velsen’ was geboren.
Velsen-Noord eerste ‘proefproject’
“Eigenlijk”, zegt Renate Ooms, regisseur Samenspel, “was ‘Samen gezellig in Velsen-Noord’ ons proefproject. De inwoners daar droegen ideeën voor meer woonplezier aan, en dat liep goed. Mensen waren heel betrokken bij hun buurt, wilden ervoor zorgen. Dus we zagen dat het kon.”
Voor een goed project heb je mensen nodig, een structuur en een cultuur, zegt ze: “De mensen zijn de wijkverbinders, de structuur is het project Samen Velsen en de collega’s ontwikkelen samen de houding ‘hoe kunnen we samen met de inwoners dingen tot stand brengen’ en ‘wat kan er wél als een eerste idee niet kan’.”
Eerste ronde: positief
Renate: “Van de eerste ronde probeerden we niet te hoge verwachtingen te hebben. In Ede wilden inwoners soms veel te grote dingen doen, voor veel geld. En daar kwamen ook veel dezelfde dingen, omdat mensen voorbeelden nadeden.
In Velsen kwamen vooral veel realistische ideeën. Bij 60% ging het om activiteiten (een creatieve avond voor jongeren of een buurtbarbecue) en bij 40% om dingen buiten, zoals buurttuinen of vergroening van schoolpleinen. De variatie in ideeën heeft ons echt verrast.
Mensen bleken heel creatief in het binnenhalen van waardebonnen. De een belde bij de buren aan, de ander maakte een mooi klein foldertje, soms ook met QR-codes. En natuurlijk werden de sociale media ingezet richting vrienden, familie en kennissen.”
Marcia: “Er kwamen veel ideeën, daar waren we blij mee. En ze kwamen uit alle kernen van Velsen. Daarnaast ging de publiciteit ook goed, veel mensen kenden het project. Veel medewerkers van Velsen wonen zelf ook in de gemeente. Die waren er zowel privé als beroepsmatig bij betrokken en dat versterkte elkaar.”
Wat kan nog beter?
Renate: “Hier in het gemeentehuis merkten we dat we als Team Samenspel soms te hard wilden. Wij zijn er al zó van overtuigd dat het een goed project is, dan vergeet je soms dat anderen er nog aan moeten wennen. Die hebben daar wat meer tijd voor nodig, waardoor het soms langer duurde dan wij hadden gedacht.”
Marcia: “Van de 30.000 waardebonnen die zijn uitgedeeld, zijn er ongeveer 6500 ingeleverd. Er zijn er dus best veel níet gebruikt, misschien weggegooid, of mensen hebben de informatie toch gemist. Maar door alle publiciteit over de eerste ronde – en de resultaten die je kunt zien – hopen we dat de tweede ronde nog meer ideeën oplevert.
Verder besteden we in de tweede ronde meer aandacht aan mensen die moeite hebben met het Nederlands. Op de site en in de nieuwsbrief van Samen Velsen staat een QR-code naar een vertaalknop, waar je een taal kunt kiezen die je wél goed begrijpt. We hopen dat dat helpt. En we proberen via de moskee ook meer buitenlandse mensen te bereiken.”
Renate: “De eerste ronde was in het najaar. Als je dan bijvoorbeeld een buurttuin wilt maken, ben je zo een paar maanden verder en heb je nog maar weinig resultaat. De tweede ronde is daarom in het voorjaar. Ook het initiatievencafé hebben we in de tijd wat naar voren gehaald. Zo kunnen we langer de aandacht vestigen op Samen Velsen, waarmee we meer mensen hopen te bereiken.”
Bijzondere initiatieven
Renate: Alle initiatieven waren natuurlijk prima, maar wat ik echt bijzonder vond waren de creatieve avonden voor jongeren tussen 18 en 30 jaar. Volgens de site worden die goed bezocht.” Op basisschool De Klipper is een leerlingenraad opgericht nadat ze een initiatief hebben ingediend voor spelletjes op het schoolplein. Marcia: “Hoe leuk is het om te zien dat door Samen Velsen een leerlingenraad is opgezet die met elkaar nieuwe initiatieven bedenken voor ronde twee”.
Verdubbeling?
De waardebonnen zijn ondertussen al bij de inwoners van Velsen in de bus gevallen. De gemeente laat zich graag verrassen met heel veel leuke ideeën! Marcia: “Na de eerste week zijn er al bijna 5000 bonnen gedoneerd!” Wanneer zijn zij tevreden? Renate: “Bij een verdubbeling van de eerste ronde, dat zou echt top zijn!” Dus Velsenaren: aan de bak!