Grote reorganisatie bij Tata Steel moet bedrijf weer winstgevend maken: 1600 banen geschrapt

Tata Steel in IJmuiden is een grote reorganisatie aan het voorbereiden. In een verklaring noemt het staalbedrijf het een grootschalig transformatieprogramma die de winstgevendheid van het bedrijf moet herstellen. De plannen zullen leiden tot het verlies van ongeveer 1.600 banen, voornamelijk in management- en andere ondersteunende functies op de locatie IJmuiden.
Het staalbedrijf staat flink onder druk en heeft verlies geleden in 2024. Zo liep de renovatie van een hoogoven vertraging op. Daarnaast zegt het bedrijf last te hebben van spanningen in de Europese markt wegens geopolitieke ontwikkelingen, handels- en leveringsverstoringen en stijgende energiekosten. Tot slot komen daar de Amerikaanse importheffingen bovenop.
Met dit plan moet het bedrijf naar een kleinere, centraal aangestuurde organisatie met minder managementlagen, minder bureaucratie en meer slagkracht. Ook moet het processen verbeteren en meer automatiseren.
Hans van den Berg, CEO van Tata Steel Nederland, benadrukt dat deze herstructurering een aanzienlijke impact zal hebben op de medewerkers, maar dat het noodzakelijk is voor een duurzame en financieel gezonde toekomst.
Reactie FNV
Vakbond FNV snapt niets van de massareorganisatie. Bestuurder Cihan Lacin valt vooral over de timing van de aankondiging. ‘Net als vorig jaar kiest de directie van Tata Steel weer voor onrust en onzekerheid’, zegt FNV-bestuurder Cihan Lacin. ‘Maar dat gaat de werkvloer absoluut niet pikken.’
Eind 2023 kondigde Tata ook al een grote reorganisatie aan, toen zouden er 800 banen verdwijnen. Maar dat ging uiteindelijk na stevig protest van de werknemers niet door.
‘De directie van Tata Steel leert blijkbaar niet van haar fouten. Pas een jaar geleden kondigden ze op precies dezelfde manier een grote reorganisatie van 800 fte aan, zonder uitgewerkte plannen en zonder voldoende onderbouwing. Die plannen zijn destijds dan ook voor een groot deel terug naar de tekentafel gestuurd. En nu gebeurt precies hetzelfde. Want ook nu liggen hier geen uitgewerkte plannen onder. Het enige wat ze doen, is chaos creëren.’
De vakbond sluit acties niet uit. Daar wordt maandag over overlegd.
Crisis-cao
Vorige week kwam het bedrijf nog tot een akkoord met de vakbonden over een crisis-cao. Daarin staat dat de werknemers volgend jaar een eenmalige uitkering van 700 euro netto krijgen, en structurele loonsverhogingen van de baan zijn.