Een week vol activiteiten rondom 80 jaar vrijheid

Een week vol activiteiten rondom 80 jaar vrijheid

Dit jaar is het 80 jaar geleden dat Velsen bevrijd werd van de Duitse machten tijdens de Tweede Wereldoorlog. En dát moet gevierd worden! Het Velsense 4 en 5 mei comité organiseert onder andere een kampement in Santpoort, herdenkingen op 4 mei, een stoet langs verzorgingshuizen op 5 mei, re-enactment bij de kampementen, een toneelstuk speciaal voor de gelegenheid, en het hoogtepunt: een grote bevrijdingsparade op 8 mei.

80 jaar bevrijding. Een bijzondere mijlpaal die gevierd moet worden. Het 4 en 5 mei Comité Velsen spant zich in om de week van 2 tot en met 9 mei te vullen met activiteiten, met 8 mei als hoogtepunt.

Waarom werd Velsen pas 3 dagen later bevrijd dan de rest van Nederland? Dat kan Hans van Ravenzwaaij uitleggen. Probleem was namelijk dat hier de Kriegsmarine lag, en 18 duizend bewapende Duitsers. “De Kriegsmarine had nog helemaal niet het idee dat zij zich over hadden gegeven. Dat was nog een dingetje.” Na stevige onderhandelingen van de commandant van die tijd, is het gelukt om de Duitsers weg te krijgen zonder bloedvergiet.

In onderstaande video neemt Hans van Ravenzwaaij van het 4 en 5 mei comité ons mee in alle activiteiten.

Programma
Het geheel begint op 2 en 3 mei. Dan wordt er een legerkampement opgebouwd in Santpoort. De vredestaken van het leger worden er uitgebeeld.

4 mei
4 mei staat in het teken van herdenkingsbijeenkomsten op verschillende locaties. Er zijn herdenkingen bij Tata Steel, de begraafplaatsen Biezen, Westerbegraafplaats en Duinhof. Aan het einde van de dag is er een kort programma in de Burgerzaal, gevolgd door kranslegging op Plein 1945. Daarna wordt de Stille Tocht ingezet gevolgd door een herdenking op Westerveld.

5 mei
De volgende dag volgt een jaarlijks terugkerend programma waarbij in de ochtend een stoet van historische voertuigen door de gemeente Velsen met een bezoek aan woonzorgcentra de Moerberg en het Visserhuis, en ontvangst op Plein 1945 van de fakkeldragers uit Wageningen. In de middag wordt de tocht vervolgd met een bezoek aan Velserduin en Huis ter  Hagen. De volgende dagen, 6 en 7 mei, staan in het teken van de kampementen en re-enactment bij de bunkers.

8 mei
Velsen werd in 1945 op 8 mei bevrijd. Om 11 uur 57 kwamen de eerste Canadeze wagens de gemeentegrens over, van Haarlem Santpoort inrijden. De bevrijdingsstoet reed richting Driehuis, naar IJmuiden en richting de bunkers. “Dat gaan wij dunnetjes overdoen,” aldus van Ravenzwaaij. Een stoet van historische wagens volgt deze route richting Plein 1945. Daar is een parade. Vervolgens splitst de stoet op naar verschillende richtingen; de bunkers, Velsen-Noord en Santpoort.

9 mei
Op 9 mei staat er nog een bijzondere activiteit in de planning. De dag staat in het teken van het toneelstuk ‘Nr 9 in het Achterhuis’. Dit toneelstuk wordt speciaal voor de inwoners van Velsen nog eens opgevoerd in het Haventheater in IJmuiden. In de middag vindt een voorstelling plaats voor jongeren, ‘s avonds is het openbaar voor publiek. Kaartjes kunnen al gekocht worden via de website van het Haventheater