Twee jaar afvalinzameling
Velsenaren gooien minder restafval weg, maar er ligt meer afval in de verkeerde bakken en er wordt meer gedumpt naast de containers. In grote lijnen is dat de situatie na twee jaar recycle-tarief.
Goede ontwikkelingen
HVC, die ons afval ophaalt, heeft een overzicht gemaakt van de cijfers tot en met september 2024. Daaruit blijkt dat ‘ook in 2024 bewoners hun afval goed blijven scheiden’ en dat Velsen daardoor veel minder restafval hoeft te verbranden. Dat is goed voor het milieu, en ook voor de centen. Afval verbranden wordt namelijk de komende jaren flink duurder.
HVC krijgt – zo blijkt uit een onderzoek onder inwoners – een 7 voor haar werk.
Minder restafval, papier en glas, meer vervuiling
Er is 6% minder restafval opgehaald dan vorig jaar (wat goed is). Maar er wordt ook minder papier en glas opgehaald.
Bij de ‘stort’ (het afvalbrengstation) wordt minder grof restafval aangeboden. Er gaat meer in de speciale houtcontainer en de container voor hard plastic. Dat is dus prima.
Er wordt veel méér plastic, blik en drinkpakken opgehaald. Helaas is dat nogal eens vervuild met restafval. Dat gebeurt ook in papierbakken – en dat betekent soms dat HVC de hele opbrengst moet verbranden. Dat is heel duur en dus niet gewenst.
Onderzoek naar afvalscheiding
Hoe tevreden zijn inwoners over afvalscheiding? Bijna duizend Velsenaren deden mee aan een onderzoek hiernaar. Wat blijkt: meer mensen zijn hun afval gaan scheiden en 85% begrijpt waarom. Toch zijn ze minder tevreden over de afvalinzameling dan twee jaar geleden, toen het recycle-tarief er nog niet was.
Meer afval naar de stort
Velsen ziet een merkwaardig dilemma: er wordt meer afval naar de stort gebracht. Meer hergebruik dus, en dat is mooi. Maar de afvoer en verwerking van grof afval kost dan ook meer geld. Het college gaat (laten) uitzoeken of zogenaamde ‘frequente bezoekers’ zorgen voor die toename, mensen die heel geregeld afval komen brengen.
Meer betalen in 2025
Volgend jaar gaan de inwoners meer betalen voor de afvalinzameling: het ‘vaste deel’ wordt bijna 355 euro (was bijna 320 euro). Het verhoging komt omdat de inwoners vorig jaar een eenmalige korting kregen van 22,40 euro – komend jaar niet. En de kosten voor het schoonmaken van de straat en de afvalinzameling zijn hoger geworden.
Dumping aanpakken
Sinds de invoering van het recycle-tarief wordt er 25% vaker afval gedumpt naast containers en zijn er twee keer zoveel meldingen over binnengekomen. Er is ‘terecht veel ergernis’ over de dumpingen, schrijft Velsen. Ze proberen die dan ook aan te pakken.