Hoe komt Sinterklaas in IJmuiden?
Met de hulp van tientallen sponsors en honderden vrijwilligers natuurlijk! Lees hier over wat er allemaal komt kijken bij de grootste intocht in Velsen.
Wie denkt – net als de verslaggever – dat de gemeente Velsen de intocht van Sinterklaas betaalt, zit er flink naast. Patrick van Soest, penningmeester van het Sint Nicolaas Comité IJmuiden, en Jos Dekker, de huidige Sinterklaas en voormalige Piet, leggen uit hoe het zit.
Betrokken vrijwilligers
“Je hebt ongeveer 100 Pieten en 100 vrijwilligers nodig,” zegt Patrick. “Die zorgen er voor dat alle spullen op tijd op de goede plaats staan, kleden de locaties mooi aan of maken kostuums, én weten sponsors te vinden en vast te houden.”
Het bestuur, dat uit tien mensen bestaat, heeft draaiboeken klaar liggen voor iedereen die meedoet. Jos: “In een speciale grote bijeenkomst nemen we alle taken door, zodat mensen niet alleen weten wat ze zelf moeten doen, maar ook wat andere vrijwilligers doen. Dan overzien ze het totaal beter, en voelen ze zich meer verbonden met elkaar.” Zo bezorgen zij ‘kinderen en families een onvergetelijke dag’, zoals het op de website staat www.sintijmuiden.nl.
Hulp van sponsors en gemeente
Jos: “Geld moet er ook zijn! De intocht is kostbaar. Daarom plaatsten we een initiatief op de website van Samen Velsen voor 1.000 euro (geld is binnengehaald). Net als nog eens 350 euro met een tweede initiatief, voor de huur van stoomboot ‘De Succes’.”
Waar het bestuur ook heel blij mee is, is steun ‘in natura’. Bijvoorbeeld als de supermarkt het strooigoed voor zijn rekening neemt. Dan hoef je dat niet in de begroting op te nemen. Om een idee te geven: uit de balans uit 2023 blijkt dat die intocht een slordige 13.000 euro kostte.
Patrick: “Onmisbaar is de steun van tientallen sponsors, gulle gaven van winkeliers, ondernemers en particulieren. Elk jaar is het weer spannend of we het allemaal rond krijgen. En tot slot is de bijdrage van de gemeente van belang, waar we goed mee samenwerken. Al gaat het ‘maar’ om dranghekken, wij zijn heel blij dat Velsen die levert; dat scheelt een hoop geld en werk. En we mogen in de burgerzaal van het gemeentehuis een bijeenkomst houden, voor kinderen van de sponsors. Dat is altijd een groot succes.”
Vooruitkijken naar 2025 en 2026
Eens in de vijf jaar verandert de intocht in een ‘lichtjesoptocht’ – volgend jaar dus. Alles wordt verlicht: de boot, de kade, de volgauto’s, het podium op Plein 1945. De Sint komt dan om half 5 aan, en na het vuurwerk is het feest om half 8 afgelopen. Patrick: “Dat zijn wel extra kosten, dus we zullen met de gemeente om tafel moeten.”
In diezelfde intocht kijkt het comité ook alvast vooruit naar 2026, als het Noordzeekanaal 150 jaar bestaat. Maar hoe dat eruit gaat zien, is nog een groot geheim.
Elk jaar weer enthousiast
Patrick werd jaren geleden via via benaderd, of hij geen zin had om mee te doen met het Sinterklaasfeest in IJmuiden. Dat leek hem wel wat, en nu draait hij alweer een jaar of acht mee.
Jos heeft bijna veertig jaar Piet gespeeld: “Op een gegeven moment word je daar echt wat te oud voor. Gelukkig mocht ik daarna Sinterklaas zijn, dat doe ik nu een jaar of vier. Natuurlijk denk je wel eens: nou is het wel mooi geweest, want het is echt heel veel werk. Maar als de voorbereidingen weer beginnen, word je toch weer gegrepen door die koorts en doe je weer volop mee.”