Biologische moestuin: het Watertorenperck – Samen Velsen (4e aflevering)
Eerst samen klussen, dan samen verbouwen, dapper water geven en wieden, en daarna lekker samen eten uit de moestuin – dat willen de initiatiefnemers van het toekomstige Watertorenperck. Voorbeeld 4 van een project van Samen Velsen.
“Dat vinden ze toch nooit goed”, verwachtten Merel van den Hooff en Nicole Verhoeven van het Watertorenparck in IJmuiden, toen ze dachten aan een kleine moestuin op grond van de gemeente Velsen. Maar net als bij sommige andere initiatieven: het project Samen Velsen werd hun redding. De flyer van de gemeente viel in de bus, Merel stuurde die rond in de buren-App en toen konden ze aan de slag. Er kwam een initiatiefgroep, waar naast Merel en Nicole ook Jolanda Bootsman, Jeannette van der Kolk en Simone Witte inzitten. Zij maakten het plan en dienden de aanvraag in.
Vijf bij vijf meter
Het gaat om een perkje van 5 bij 5 meter in het groen naast het oude filtergebouw van het Waterbedrijf. Dat stuk mochten ze gebruiken van de gemeente. Het ziet er nu uit als één dichte rozenstruik. Misschien wil de gemeente wel helpen om die struiken eruit te halen, of kunnen ze die ruilen voor iets anders moois wat wél in de tuin past.
Ze hebben al zicht op een partij hout en glas, waarmee ze een kasje willen maken. De planten voor de moestuin komen in bakken – prettiger voor je rug en een beetje bescherming tegen honden en katten. De bakken moeten nog wel gemaakt worden.
Wijkverbinder belangrijk
De eerste begroting was ca. 1.000 euro. Na overleg met de wijkverbinder – die dat wel erg veel geld vond – schroefden ze dat bedrag terug naar 600 euro. Maar de bonnen bleven maar binnenkomen, dus uiteindelijk is de begroting (weer in overleg met de wijkverbinder) opgehoogd tot 875 euro. Het enthousiasme onder de bewoners van de 17 woningen in het Watertorenparck was groot, en het geld was met drie weken binnen.
Rondkijken en ervaring opdoen
De dames hebben zelf geen ervaring met de aanleg van een moestuin, maar ze geven hun ogen en oren goed de kost. Ze hebben al gekeken bij Pacha Mamma, de moestuin bij de Stadsschouwburg, en hopen ook ideeën op te doen van de mensen die betrokken zijn bij de Spiltuin. Daarnaast duiken ze in boeken over de aanleg van moestuinen, raadplegen een zaaikalender en kijken rond op het internet. Een goede taakverdeling komt er nog, met ruimte voor de talenten van iedereen die meedoet.
Volgend jaar hopen ze een buurtbarbecue te organiseren met groenten uit eigen tuin.