Opvang vluchtelingen: Buitenhuizerweg?

Opvang vluchtelingen: Buitenhuizerweg?
afbeelding © Gemeente Velsen

Misschien is een grote opvanglocatie voor asielzoekers aan de Buitenhuizerweg in Velsen-Zuid wel te realiseren. Het is niet zeker of het lukt, maar het college wil dat laten onderzoeken. Ze doen een voorstel aan de gemeenteraad.

Tot nu toe waren de locaties Handgraaf en sportpark De Elta in Santpoort-Zuid vooral in beeld, maar het college van B en W wil nu eerst de Buitenhuizerweg onderzoeken.

Voorstel aan de gemeenteraad

Let op: het is een voorstel aan de gemeenteraad en geen definitief besluit. De gemeenteraad neemt er naar verwachting in december 2024 of januari 2025 een beslissing over. Als de raad akkoord gaat, wordt het onderzoek naar de geschiktheid van de Buitenhuizerweg opgestart. Valt deze locatie af, dan komen Handgraaf en De Elta in Santpoort-Zuid alsnog in beeld voor verder onderzoek.

Wat vindt het COA?

Het college hoopt met het voorstel voor de Buitenhuizerweg vooral het COA mee te krijgen. Eerder wees het COA de locatie af – en was de gemeente zélf ook eerst op zoek naar plekken ‘midden in de samenleving’, voor een betere integratie van de vluchtelingen. Maar, denkt het college, als we nu een grotere opvang neerzetten, waardoor we meer doen dan wettelijk van ons gevraagd wordt, dan gaat het COA misschien wel akkoord met een opvang in ‘buitenstedelijk gebied’ (lees: midden in het gras).

Niet naar de Paramaribostraat, Santpoort-Noord

Het onderzoek naar de locatie Paramaribostraat in Santpoort-Noord is inmiddels afgerond. Op basis van de resultaten stelt het college de gemeenteraad voor om deze locatie niet als geschikt aan te merken voor een duurzame vluchtelingenopvang. Het plantsoen in de Paramaribostraat is het enige stuk groen in de omgeving en wordt intensief gebruikt door omwonenden voor recreatie. De eerste plannen voor een asielzoekerscentrum zouden vrijwel het gehele plantsoen in beslag nemen, wat volgens het college niet acceptabel is.