Veel politie aanwezig bij demonstratie Exctinction Rebellion bij sluizen IJmuiden

Veel politie aanwezig bij demonstratie Exctinction Rebellion bij sluizen IJmuiden

Vanochtend vond een grote demonstratie plaats bij de sluizen in IJmuiden, georganiseerd door Extinction Rebellion (XR). Ook was er sinds ‘s ochtend vroeg een groep IJmuidenaren aanwezig die juist. De politie was in groten getale aanwezig om de situatie onder controle te houden. De actie is inmiddels afgerond.

De actie was gericht tegen het cruiseschip MSC Virtuosa, dat met ruim 6000 passagiers onderweg was naar Amsterdam. De demonstranten wilden de doorgang van het schip verhinderen vanwege zorgen over de milieu-impact van cruiseschepen. Een aantal ketenden zichzelf vast aan de sluisdeuren om daarmee te voorkomen dat het schip de sluizen in kon.

Er waren ook tegendemonstranten aanwezig die zichzelf bezorgde inwoners van IJmuiden noemen. Zij hadden zich verzameld om de demonstratie van XR tegen te gaan. “Wij zijn hier om te zorgen dat de schepen doorgang kunnen vinden, zonder geweld,” zei Joost Broekman, woordvoerder van de groep, tegen NH Nieuws. Hij stelt dat de groep hier is uit loyaliteit voor de IJmuidense vletterlieden.

Blog van NH Nieuws
De situatie werd door NH Nieuws nauwlettend gevolgd via een liveblog, waarin updates werden gegeven over de voortgang van de demonstratie en de reacties van de betrokken partijen. Deze kan hier teruggelezen worden.

Demonstranten verwijderd
In de loop van de ochtend begon de politie met het verwijderen van de demonstranten die de sluis blokkeerden. Sommige demonstranten bleven zich verzetten en zongen terwijl ze werden verwijderd. Eén van de sluizen werd uiteindelijk rond 11 uur vrijgemaakt, waardoor het cruiseschip zijn route kon vervolgen.

Daarna was er nog een groep demonstranten bij de tweede sluis aanwezig. Van een ontruiming is daar geen sprake, omdat de actievoerders op deze sluis het scheepverkeer niet in de weg zitten. Voorlopig mag deze groep dus blijven zitten. 

Bekijk hier de beelden door Ton van Steijn