Stichting Oud Velsen over oude raadhuis “Leegstand is verloedering”

Stichting Oud Velsen over oude raadhuis “Leegstand is verloedering”

Vragen en zorgen rondom het oude raadhuis in Velsen-Zuid. In mei kreeg de Stichting ‘s Gravenlust te horen dat ze er per 2 december uit het pand moet. En dat terwijl er nog geen concrete nieuwe plannen liggen voor het pand. Tijdens radioprogramma Helden van Velsen bespraken Steef Hammerstein en Alex Perukel het onderwerp met Jan Borst, penningmeester van de Stichting Het Dorp Velsen. De stichting zet zich sinds 1967 in voor behoud en herstel van het dorp.

Jan Borst vertelde in de uitzending uitgebreid over allerlei zaken. Over de oorsprong van het dorp Velsen, zijn belangrijke geschiedenis met de (Engelmundus)kerk en de belangrijke ligging hiervan voordat deze grote kerk zich verhuisde richting Haarlem. Ook vertelde hij uitbundig over de splitsing van Velsen met de graaf van het kanaal richting Amsterdam.

Het huidige dorp wat we tegenwoordig kennen als Velsen-Zuid is een monumentale plaats. Velen gebouwen staan op de monumentenlijst en daarom heeft het dorp ook een beschermd dorpsgezicht. De gemeente is eigenaar van het oude raadshuis en liet Stichting ‘s Gravenlust gebruik maken van het pand zolang het nog niet was verkocht. Het gebouw heeft veel achterstallig onderhoud en komt er met minimale reperaties doorheen. De stichting moet er toch echter per 2 december uit, ondanks dat de kunstenaars nog geen andere plek hebben gekregen en het gebouw nog niet een nieuwe eigenaar heeft.

Voor het hele verhaal, luister het gesprek terug in dit onderstaand geluidsfragment