Geen stadspas voor minima in Velsen

Geen stadspas voor minima in Velsen
© Pixabay

Een stadspas voor mensen met een smalle beurs, zodat zij voordeliger aan kunst en cultuur kunnen meedoen. Het was een mooi plan, maar de gemeente Velsen kan het niet betalen. Dus gaat de stadspas niet door.

Al in een notitie over armoede in 2020 staat, dat onderzocht zou worden of Velsen een stadspas kon invoeren voor mensen met een smalle beurs. De bedoeling van zo’n pas is dat Velsenaren die niet zoveel te besteden hebben, voordeliger naar het theater, de film en het museum kunnen.

Klein beginnen

De gedachte was om met een ‘kleine’ stadspas te beginnen. Dat betekende dat de gemeente verschillende bestaande regelingen voor minima samen zou brengen, zodat ‘inwoners met een laag inkomen hier eenvoudig gebruik van kunnen maken’. En als dat goed zou gaan, kun je zo’n pas uitbreiden met (goedkopere) toegang tot cultuur, sport en meer dingen.

Hoge kosten

De opzet van zo’n systeem kost veel. Je hebt het – rekende Velsen uit – al gauw over 250.000 tot 300.000 euro. En het kost elk jaar opnieuw nog eens 200.000 euro. Dat geld is er niet voor meerdere jaren achter elkaar. Velsen moet de komende jaren zélf goed op de knip letten (lees: er komen bezuinigingen aan), dus zo’n extra uitgave van een half miljoen, dat zit er nu niet in.

Bestaande regelingen beter gebruiken

Er zijn verschillende regelingen voor mensen met weinig inkomen – een sportpas bijvoorbeeld, en een vergoeding voor cultuurlessen. Velsen gaat zijn best doen om die nog beter terecht te laten komen bij de mensen waarvoor ze bedoeld zijn. Dus zegt Velsen nu: Jammer, maar helaas, het zit er dit jaar niet in.