Bezuinigingen of verhoging van de belastingen? Gemeenteraad staat voor lastige keuzes

Bezuinigingen of verhoging van de belastingen? Gemeenteraad staat voor lastige keuzes

Gemeente Velsen krijgt vanaf 2026 minder geld van het Rijk. Ondertussen vragen bepaalde taken van de Gemeente ook steeds meer geld. En dat betekent dat er bezuinigingen gaan komen die we binnen de hele gemeente zullen gaan voelen. En die keuzes, die liggen zometeen bij de gemeenteraad.

Op 10 okt spraken de raadsleden over het onderwerp tijdens een gemeenteraadsessie. Aan de ene kant wordt er veel gekeken naar bezuinigingen. Aan de andere kant kwam een discussie op gang over het verhogen van de onroerendezaakbelasting (OZB). De meer rechtere partijen waren niet blij met dit voorstel.

Tijdens RaadspleinTV hoorden we van Arjen Uytendaal (D66) en Frank Cornet (ChristenUnie) hoe zij tegen het onderwerp aankeken. Cornet overweegt het verhogen van de OZB als een optie die zeker besproken moet worden. “Het is één van de makkelijkste opties die op tafel ligt.” Uytendaal noemt het een lastige discussie, vooral naar de inwoners toe.

15 euro
Als de heren de berekening snel doen, noemen ze een bedrag van 12 tot 15 euro per huishouden per jaar. Hij ziet het als een afweging: Moeten we straks allemaal moeilijke dingen gaan schrappen óf 12 euro per huishouden meer vragen? “Dit zijn bijzondere tijden. Als het betekent dat je anders de nieuwe schouwburg moet schrappen, het zwembad, buurthuizen of de bibliotheek moet sluiten. Of je moet naar een kleine extra verhoging van de OZB. Wij lopen niet weg voor die discussie.”

Inwoners aan het woord
Dat het lastige afwegingen zijn, is duidelijk. RTV Seaport ging de straat op en sprak met inwoners over de bezuinigingen en onderwerpen waar volgens hen absoluut niet bezuinigd mag worden.