Uitstoot CO2 gemeente Velsen daalt

Uitstoot CO2 gemeente Velsen daalt
© Pixabay

De gemeente Velsen is flink aan de slag om haar CO2-uitstoot te verlagen. Het jaarlijkse rapport laat zien, dat ze op de goede weg is.

Niet alleen Europees en landelijk, maar ook plaatselijk willen gemeentes minder CO2 uitstoten. CO2 komt in de atmosfeer bij de verbranding van aardolie, aardgas of steenkool. Daardoor warmt het klimaat steeds verder op. Velsen wil volgend jaar (2025) 70% minder CO2 uitstoten dan in 2019; dat jaar is het uitgangspunt. En in 2030 moet Velsen klimaatneutraal zijn.

Cijfers over 2023

In 2023 heeft Velsen 960 ton CO2 uitgestoten (960.000 kilo). Dat is 40% minder dan in 2019; toen was de uitstoot 1.608 ton CO2. Als je 2023 vergelijkt met 2022, heeft Velsen 1 ton minder CO2 uitgestoten. Dat lijkt weinig, schrijft het college aan de raad, maar we moeten wel bedenken dat 2022 een coronajaar was, waarin de uitstoot lager was dan gebruikelijk. Als je dan in een ‘normaal’ jaar als 2023 toch nog 1 ton minder CO2 uitstoot, ben je op de goede weg. Het enige dat is gestegen, is het gasverbruik in 2023 ten opzichte van 2022.

Schonere energie, duurzamer vervoer en circulaire economie

Ook het wagenpark van Velsen kan schoner. Als een auto aan vervanging toe is, komt er een elektrische auto, als het kan. En anders gebruikt Velsen biodiesel, die voor een veel lagere CO2 uitstoot zorgt. In maart van dit jaar opende Velsen op de gemeentewerf een biodieseltankstation. Daar worden volgend jaar mooie resultaten van verwacht.

Gemeentelijk vastgoed: zonnepanelen en isolatie

Gebouwen die van de gemeente zijn, krijgen zonnepanelen en/of worden geïsoleerd. De beste maatregel – die het meeste reductie aan CO2 uitstoot oplevert – is de plaatsing van een hybride warmtepomp samen met warmte- en koudopslag in het nieuwe gebouw van het gemeentehuis (aan het Dudokplein).

Krappe beurs

Maar de financiën zijn krap. En Velsen denkt dat dat de komende tijd alleen maar krapper wordt, dus moet je kiezen als gemeente. Daar gaat binnenkort een raadsessie over. En de raad krijgt eind dit jaar ook informatie over hoe Velsen de indirecte uitstoot van CO2 kan terugdringen, die vrijkomt bij het maken van producten. Wordt vervolgd dus.