Start Cultureel Seizoen Podium Engelmundus op 12 en 13 oktober

Start Cultureel Seizoen Podium Engelmundus op 12 en 13 oktober

De geschiedenis van een meer dan duizend jaar oude kerk, de swing van saxofoons en zang met muziek uit het roerige interbellum, een workshop handboogschieten voor de jeugd en een dynamisch theaterkoor tot slot – dat is in grote lijnen het programma op 12 en 13 oktober, de start van het culturele seizoen van Podium Engelmundus in Oud Velsen.


Zaterdag 12 oktober, 15.00 uur: ruim duizend jaar geschiedenis

Om 3 uur ’s middags bijt Fred Schweitzer het spits af: een lezing over de geschiedenis van de Engelmunduskerk. In de 8e eeuw begonnen als een houten kapel, later vervangen door een tufstenen gebouw. Er komen processies voorbij, de apostel Engelmundus, de bloei, ruïnering en het herstel van de kerk. Je hoort over Willem van Brederode en zijn vrouw, en over de Spanjaarden. De kerk verandert van katholiek naar protestants, en het interieur verandert mee; daar zijn nog veel sporen van te zien. Hij sluit af met wat er tegenwoordig allemaal gedaan wordt om de kerk in stand te houden.

Aanvang 15.00 uur. De kerk gaat een half uur eerder open. Toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt bijzonder op prijs gesteld; de richtlijn is € 7,50. Dat kan na de lezing, maar ook digitaal via podiumengelmundus.nl/agenda. De opbrengst is voor de restauratie van de kerk. Adres: Kerkplein 1, Velsen-Zuid.


Zaterdag 12 oktober, 20.15 uur: muziek uit het verleden: het Berlage Saxophone Quartet, met Martijn Cornet en Karin Strobos

Jazz, bigbands en de saxofoon: die hoorde je in het interbellum, de roerige jaren tussen de twee wereldoorlogen in. Overal was glitter and glamour, het onheil van de Eerste Wereldoorlog was nog maar net geweken en de Tweede Wereldoorlog zat er al aan te komen. Het was dansen op de vulkaan.

Het Berlage Saxophone Quartet neemt je daarmee naar toe. Je hoort muziek van onder andere George Gershwin, Cole Porter en Kurt Weill. Mezzosopraan Karin Strobos zingt deze avond, samen met Martijn Cornet. Martijn is een internationaal bekende bariton, en is wel bekend bij Velsenaren; zijn wieg stond in Velsen-Zuid. Hoe bijzonder om hem dan in de Engelmunduskerk te horen! Luister vast naar het Berlage Saxophone Quartet op berlagesaxophonequartet.com.

Aanvang 20.15 uur. De kerk gaat open om 19.30 uur. De kaarten kosten € 22,50 en zijn te bestellen via podiumengelmundus.nl/agenda.


Zondag 13 oktober: handboogschieten en een dynamisch koor

Zondagmiddag: Wel twee keer deze zondagmiddag kun je, als je minstens 7 jaar oud bent, leren schieten met een handboog. Dat valt echt niet mee. Schiet jij een schot in de roos?

Rob Kortekaas is er bij en hij kan je er van alles over vertellen. Ook een beetje geschiedenis, want de handboog bestaat al heel lang. Van hem leer je op een leuke, ontspannen manier de basistechniek die je nodig hebt om goed een pijl te schieten. Er zijn verschillende soorten handbogen; welke je kunt gebruiken, hangt af van je leeftijd. Je kunt ook een wedstrijdje doen!

Aanvang: om 13.00 én om 15.00 uur. De workshop duurt ongeveer anderhalf uur. Er kunnen maximaal 18 personen meedoen, dus bestel snel je tickets voor € 5,00 per persoon. Dat doe je via podiumengelmundus.nl/agenda.


Zondagmiddag 15.00 uur: afsluiting met dynamisch Theaterkoor Blue Moon

Ze hebben een lange geschiedenis van bijzondere optredens: niet stijf op een rijtje op het podium, maar geschminkt als katten, verkleed als Engelse soldaten uit de jaren ’40 van de vorige eeuw, of optreden bij een sessie over Remco Campert – het Theaterkoor Blue Moon doet het allemaal. Zij sluiten het openingsweekend van het Podium Engelmundus af.

Blue Moon is een Haarlems koor van ongeveer 50 mannen en vrouwen, met een bijzonder inspirerende en enthousiaste artistiek leider Harry Habets. Deze ontspannen groep zangers voelt zich zichtbaar thuis op het podium, maar doet net zo makkelijk een straatoptreden.

Blue Moon brengt bestaande muziek, maar vertolkt ook eigen nummers en arrangementen. Het is een dynamisch koor, dat theatrale elementen gebruikt in de voorstelling. Voor het publiek is er altijd meer te zien en te horen dan de muziek alleen. Kijk ook op theaterkoorbluemoon.nl/bm/.

Aanvang 15.00 uur, de kerk gaat een half uur eerder open. De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt bijzonder op prijs gesteld; de richtlijn is € 10,00. De opbrengst is bestemd voor de restauratie van de kerk. Je kunt na het concert wat geven, maar ook via de website podiumengelmundus.nl/agenda/.