Een groenere wijk – Samen Velsen (Aflevering 2)
Het prachtige, rustige complex van Nieuw Velserduin groener en mooier maken, dat willen de bewoners aldaar. Ze hebben al stappen gezet, maar hebben nog genoeg andere ideeën. Het 2e voorbeeld van een initiatief van Samen Velsen.
Vijf jaar geleden werd Nieuw Velserduin opgeleverd, de nieuwbouw op de plek waar vroeger verpleeghuis Velserduin stond, in Driehuis. De buurtbewoners maakten al vóór de bouw kennis met elkaar, en hebben nog steeds regelmatig contact. Mariska van Baekel en Jelle Blaauwbroek bedachten samen met Mariska J. en Ellen uit de Nicolaas Beetslaan plannen om de wijk mooier te maken. Al snel kwamen er bakken met beplanting bij de hekken langs het water.
Overal water, maar weinig leven
Nieuw Velserduin: flinke vaarten doorsnijden het wijkje. Er lopen stukken gras langs, bovenop de parkeergarage (onder de Nicolaas Beetslaan) zie je vakken met gras en kruiden, maar in het water zelf gebeurt helemaal niets. Het stroomt ook niet, vertelt Mariska: “Het water komt uit de duinen, dus het peil stijgt en daalt wel, maar er is geen stroming. De oevers zijn steil en hard, dus daar groeit niets. Soms stonk het water in de afgelopen jaren flink, en was er blauwalg.
De grond om de woningen én het water zijn eigendom van de Gemeente Velsen, maar die wilde in het verleden niets anders doen dan wat waterplanten in de vaarten kieperen. Die hebben het niet gered, dus dat leverde niets op.”
Drijvende planten-eilanden
Met z’n vieren bedachten ze, dat er drijvende planten-eilanden moesten komen. De plantenwortels die in het water hangen, zuiveren het daardoor. Op de eilanden kunnen leuke planten en bloemen groeien, waar weer insecten en vogels op afkomen. Dat maakt het leven in de vaarten een stuk aantrekkelijker, voor mens en dier.
Samen Velsen: stroomversnelling
Het project Samen Velsen bood de gelegenheid om de planten-eilanden op de site te zetten. Dat was niet moeilijk, zegt Jelle: “Je dient een algemeen plan in, en als dat wordt goedgekeurd, plaats je het op de site. Dan ga je geld (bonnen) verzamelen, en als je je streefbedrag binnen hebt, maak je een gedetailleerd plan voor wat je precies gaat doen. Welke materialen je nodig hebt, en wat dat kost. En als het plan is uitgevoerd, maak je er foto’s van; die gaan ook richting gemeente.”
Wel vragen beiden zich af of ook ouderen zo’n plan kunnen indienen of hun bon doneren. Niet iedereen is even handig met de computer. Mariska vond regelmatig bonnen in haar brievenbus, of kreeg een code via de telefoon.
Geld snel binnen
De bewoners van dit wijkje kennen elkaar al langer, dat maakte ook dat de bonnen rap binnenkwamen. En de verschillende netwerken werden natuurlijk ingeschakeld.
Contact met de gemeente
Mariska wil speciaal vermeld hebben dat de gemeente vanaf het begin enthousiast reageerde op de plannen. Vooral het contact met de wijkverbinder is goed; die neemt zelf ook contact op om te horen hoe het met het initiatief gaat.
Binnenkort spreken ze de gemeente over nog wat meer plannen, zoals een bijenhotel en nestkastjes voor de vogels langs het Brevierlaantje, en bloeiende struiken aan de Nicolaas Beetslaan. Zo wordt dit mooie complex steeds fraaier voor bewoners en bezoekers.