Proef met inrijverbod voor veiligere schoolomgeving in Velserbroek

Proef met inrijverbod voor veiligere schoolomgeving in Velserbroek
Lepelblad Velserbroek

Vanaf 1 oktober is de gemeente Velsen gestart met een proef met een inrijverbod op het Lepelblad in Velserbroek. Dit initiatief is bedoeld om de verkeersveiligheid rondom basisscholen De Pionier en De Rozenbeek te verbeteren. De proef duurt drie maanden en betekent dat gemotoriseerde voertuigen op werkdagen niet tussen 12 en 15 uur de straat in mogen rijden.

Het tijdsblok is gekozen omdat dit een hoogtepunt zou zijn waarop veel ouders hun kinderen van school ophalen, wat vaak voor drukte en onveilige situaties zorgt. Daarnaast wordt op de Floraronde een verplichte rijrichting ingesteld om te voorkomen dat bestuurders het Lepelblad inrijden. Aanwonenden mogen de straat in beide richtingen verlaten en er komt een stilstaverbod aan één zijde van het Lepelblad om meer ruimte te bieden aan voetgangers en fietsers. Inwoners van de straat zijn halverwege september op de hoogte gesteld met een brief.

De proef is een reactie op de motie ‘Zorg voor een veilige schoolomgeving!’ die in juni 2023 door de gemeenteraad werd aangenomen. De gemeente zal de verkeerssituatie gedurende de proef monitoren en omwonenden en ouders zijn gevraagd hun ervaringen en feedback te delen. Die mogen gemaild worden naar verkeersveiligheid@velsen.nl, onder vermelding van het zaaknummer (1771448). Na afloop van de proefperiode wordt geëvalueerd of de maatregelen definitief worden ingevoerd.

De IJmuider Courant sprak vorige week met een aantal omwonenden en ouders die bij het schoolplein stonden wachten. De mensen daar reageerden met zowel weerstand als begrip.