Verborgen Tuinen: geschiedenis van Begraafplaats en Crematorium Westerveld

Verborgen Tuinen: geschiedenis van Begraafplaats en Crematorium Westerveld

Gemeente Velsen is een groot aantal unieke begraafplaatsen rijk. Deze bijzondere locaties hebben een rijke historie. RTV Seaport neemt u graag mee in de geschiedenis van deze verborgen plekken in een een videoserie. In deze editie duiken we in de geschiedenis van Begraafplaats & Crematorium Westerveld.

De begraafplaats Westerveld in Driehuis werd geopend op 1 mei 1890. Het is een oude particuliere begraafplaats, waarop het eerste crematorium van Nederland is gebouwd. Het werd tussen 1880 en 1890 aangelegd.

Het crematorium op het terrein werd ontworpen door architect Marius Poel en gebouwd tussen 1912 en 1913. De eerste crematie vond plaats op 1 april 1914. Dat was nog ongekend destijds, het was namelijk volgens de toen geldende Begrafeniswet verboden om overledenen te cremeren. Er volgde een strafvervolging, maar de Hoge Raad sprak op de betrokkenen in 1915 vrij. Daarmee was de weg vrij voor cremeren. Socialist en anarchist Ferdinand Domela Nieuwenhuis, voorvechter van de vrije keuze van begraven of cremeren, werd zelf ook op Westerveld gecremeerd op in november 1919. Zijn crematie was voor veel arbeiders een stimulans om zijn voorbeeld te volgen.

Mede om die reden liggen er op de begraafplaats verschillende personen die lokaal, in Nederland, maar ook daarbuiten bekend zijn.