Jaarverslag leerplicht Velsen 2023-2024

Jaarverslag leerplicht Velsen 2023-2024
© Pixabay


In het afgelopen schooljaar ging het schoolverzuim onder leerplichtige jongeren in Velsen een klein beetje naar beneden, maar meer kinderen vallen langdurig uit. En passende hulp is er soms niet op tijd.

In het schooljaar 2023-2024 telde Velsen 9.268 leerplichtige jongeren; dat zijn alle kinderen uit de gemeente tussen de 5 en 16 jaar. Het waren er 46 meer dan het jaar daarvoor. In hetzelfde schooljaar waren er 171 verzuimmeldingen; dat waren er 19 minder dan het jaar daarvoor. Maar wat de leerplichtambtenaren van de gemeente Velsen ook zagen, was dat er meer kinderen langdurig uitvallen door angststoornissen en andere sociale stoornissen. En door de wachtlijsten in de zorg is het niet altijd mogelijk om tijdig passende hulp in te schakelen.

Voorkomen en samenwerken

Elk kind heeft recht op onderwijs. De leerplichtambtenaren van Velsen letten erop dat alle leerplichtige kinderen en jongeren ook echt naar school gaan. Zij onderzoeken bij elke melding de achtergrond van het verzuim – wat is er aan de hand? Samen met instanties in de zorg zetten ze hulp in waar dat nodig is en waar dat kan. De jongeren en de ouders worden daar zoveel mogelijk bij betrokken. En alleen als het echt niet anders kan, gaan ze handhaven. Dan kunnen bureau HALT en de Raad voor de Kinderbescherming in beeld komen.

Lees hier het hele jaarverslag.