Groene Lorentzstraat – Samen Velsen

Groene Lorentzstraat – Samen Velsen
© RTV Seaport / Lotje Eikelboom


Een hele rij bakken vol met allerlei verschillende planten – dat zie je aan de Lorentzstraat in IJmuiden. Dit is de eerste aflevering uit een serie over initiatieven van ‘Samen Velsen’. Pieter Geerse vertelt.

Het idee van gevulde plantenbakken komt oorspronkelijk bij de Vereniging van Eigenaren (VVE) vandaan, van de voorzitster om precies te zijn. Pieter Geerse, gewend aan een grote tuin (bij een vorig huis), wilde dat idee wel oppakken. Hij haalde alle bakken leeg van de woningen nummer 36 t/m 70, en vulde die met nieuwe grond en veel verschillende winterharde planten, zowel groenblijvende als bloeiende. Water geven deed hij met een gieter, twee keer per week. Een slangenhaspel met tuinslang zou wel handig zijn, maar daar wilde hij de VVE – krap bij kas – niet mee lastig vallen.

De bon als kers op de taart

En toen viel de brief met de bon voor 5 euro van Samen Velsen in de bus. Nu kon hij zijn plan wél uitvoeren. Via een groepsapp met de andere bewoners vroeg hij om bonnen. Ze waren enthousiast, en het geld dat hij nodig had, was tamelijk snel binnen: 115 euro.

Indienen niet moeilijk

Het indienen van het plan op de website Samen Velsen was niet moeilijk, zegt Pieter. Hij is wel wat gewend, als jurist. De regels waren duidelijk, zoals ‘geen uitgaven doen voordat je het geld binnen hebt’, ‘alle bonnetjes bewaren’ en ‘terugstorten wat je over hebt’.

Binnenkort is het zo ver

Inmiddels is in het portiek bij zijn voordeur een kraan gemaakt; de haspel en de slang liggen klaar en worden binnenkort aangesloten. Dan kan hij makkelijker water geven. We zien onder andere Oostindische Kers, zebragras, prachtig ‘Red Baron’ gras en glansmispels. De foto op www.Samenvelsen.nl laat een mooi bloeiende Toscaanse Jasmijn zien. Alle betrokken bewoners zijn tevreden; het is een mooi, vrolijk gezicht, al die bloeiende bakken op een rij.