Wethouder Verwoort over financieel rampjaar: “We staan er ernstig voor”

Wethouder Verwoort over financieel rampjaar: “We staan er ernstig voor”
© RTV Seaport / Lotje Eikelboom

Wethouder Jeroen Verwoort, verantwoordelijk voor financiën, legde tijdens de live uitzending van Helden van Velsen uit waarom het huishoudboekje van de gemeente Velsen in zorgelijke toestand verkeerd. Er moet bezuinig worden en fors ook, maar hoe gaat de gemeente dat doen?

“We staan er ernstig voor,” vertelde de wethouder. In de gemeenteraad is al vaak gesproken over het aanstaande “ravijnjaar” wat vanaf 2026 op de gemeente af komt.

Stijgende kosten en minder geld
Een belangrijke oorzaak daarvoor zijn de stijgende kosten in de jeugdhulp. Daar is de gemeente verantwoordelijk voor. Maar de vraag en de complexiteit van benodigde hulp wordt alsmaar groter. Daardoor ontstaan er meer uitgave, maar deze niet gecompenseerd wordt door het rijk.

Maar de voornaamste reden is een grote bezuiniging vanuit het Rijk. Het overgrote deel van het geld van de gemeente komt namelijk uit het gemeentefonds, afkomstig van het Rijk. Het vorige kabinet heeft besloten om fors dat gemeentefonds te bezuinigen. Velsen zal daarom structureel 8 miljoen euro minder krijgen.

Schuiven met geld
En daarom moet er worden geschoven met geld. Er zijn nog heel veel mogelijkheden, legt Verwoort uit. In de organisatie wordt nu in kaart gebracht welke maatregelen er getroffen kunnen worden om het geheel om te buigen. De wethouder heeft de raad beloofd dat er begin volgend jaar een volledig totaalpakket ligt waarin staat aan welke knoppen er gedraaid kan worden. “En dan gaan we het gesprek voeren waar we aan gaan draaien.”

Een duidelijke tijdsplanning, maar er zullen lastige discussies gevoerd moeten worden. “Het frustrerende is dat het allemaal ingrepen zijn die mensen direct gaan raken. Want het gaat direct over de dienstverlening van jouw gemeente.” aldus Verwoort.

Luister de volledige uitzending met wethouder Verwoort hier terug