Ode aan Erik Satie en Godfried Bomans in ‘t Mosterdzaadje

Ode aan Erik Satie en Godfried Bomans in ‘t Mosterdzaadje
Godfried Bomans

Na een Portugees weekend in ‘t Mosterdzaadje, staat er nu een weekend met odes voor de deur. Vrijdag en zaterdag staat er weer twee bijzondere voorstellingen in de concertzaal in Santpoort.

Ode aan Erik Satie

De pianist Sergey Smirnov zet op vrijdag 27 september om 20.00 uur de beroemde werken van  Erik Satie uitvoeren: Gymnopédies & Gnossiennes. Het zijn exotische, door de componist zelf verzonnen namen voor de inmiddels zeer populaire muziek uit het eind van de 19e eeuw. De excentrieke Satie (1866-1925) liep met deze muziek al ver vooruit op de latere minimal-music stroming.

Satie inspireerde de Amerikaanse componist Grant Colburn (1916), een specialist in Oude Muziek, tot het schrijven van zijn eigen Gymnopédies en Gnossiennes.  De muziek laat zich beluisteren als een innerlijke zoektocht, een spirituele reis. Het was een grote wens van Sergey Smirnov – de grootste specialist in het uitvoeren van minimal music, om een concert te geven waarin hij de oude en de nieuwe Gymnopédies & Gnossiennes in één concert zou uitvoeren.

Verhalen van Godfried Bomans

Op zondag 29 september om 15.00 uur staat het werk van Godfried Bomans centraal in ‘t Mosterdzaadje. Jan Hoek en Rick Schreuder, verhalenvertellers en performers, presenteren hun nieuwe vertelvoorstelling: ‘Aan Bomans ontsproten’.

Het idee ontsproot aan de voet van de grafsteen van Godfried Bomans. Al snel bleek hoe zijn oeuvre verwarrend nauw verbonden blijkt te zijn met zijn warme stem, timbre en timing. Zijn markante verschijning. Al bezig zijnd met zijn werken, groeide het ontzag en diep respect voor hem.  Daarom hebben zij het over meneer Bomans.

‘We nemen u mee vanuit onze verbazing en delen met u onze bewondering voor deze woordkunstenaar en schrijver. Wat een fantast!’

Wie eerder dit verhalen vertellende duo heeft zien en horen optreden, weet vooraf al dat het een grandioze middag wordt.

Bewondering

Paula Blom van ‘t Mosterdzaadje licht in onderstaand geluidsfragment het gehele programma van dit weekend toe tijdens radioprogramma Eindeloos IJmond. Ze vertelt onder andere over hoe het duo hun bewondering voor Bomans ontstond. “Zij kwamen op het idee om een vertelvoorstelling aan Bomans te wijden toen zij het graf van Bomans bezochten.” Luister het volledige fragment hieronder terug

‘t Mosterdzaadje vindt u aan de Kerkweg 29, Santpoort-Noord. Een half uur voor aanvang is de zaal open. Toegang is vrij, na afloop collecte met richtlijn €12,50. Meer informatie kunt u vinden op mosterdzaadje.nl