Opnieuw geld naar maatregelen jeugdhulp

Opnieuw geld naar maatregelen jeugdhulp

De wachtlijsten voor jeugdhulp worden langer en de financiële tekorten nemen toe. Om de grootste druk van wachtlijsten af te halen namen de gemeenten die in de IJmond en Zuid-Kennemerland samenwerken eerder al maatregelen. Maar deze leveren onvoldoende resultaat op. Daarom stellen de zeven colleges in de IJmond en Zuid-Kennemerland aanvullende maatregelen voor aan de raad. De gemeenteraad van Velsen ging deze week en vorige weer hier uitgebreid over in gesprek tijdens sessievergadering.

Het doel van de aanvullende maatregelen is om wachtlijsten te verkorten en zorginnovatie te stimuleren. Het geld wat nu aan de jeugdhulp wordt besteed, wordt vooral ingezet om de hulp te bieden. Door de hoge druk is er weinig ruimte voor nieuwe manieren van werken. Vorige week had de raad een beeldvormende sessie over dit onderwerp, deze week een oordeelsvormende sessie. In de volgende raadsvergadering van 26 september is dan de besluitvorming.

Maar het probleem: dit is niet de eerste keer dat er geld bij moet. Leo Kwant van Sterk Velsen legt tijdens de discussie uit dat hij hoopt dat het Den Haag op dit onderwerp financieel zal gaan inspringen, “Het baart me grote zorgen, elke keer moet er meer geld bij. En waar haal je dat op een gegeven moment vandaan? Want de Algemene Reserves worden alleen nog maar minder.”

Frank Cornet van de ChristenUnie probeert juist kansen te zien in dit budget. “Hoe kunnen we zo veel innovatie gaan doen dat je met het zelfde geld die zorg wél kunt leveren.” Want al het geld wat er nu ligt, moet besteed worden aan zorg. Er is geen ruimte om juist nu te bedenken; “Hoe kunnen we dingen anders doen.”

Bekijk hier de discussie tijdens de terugblik op het onderwerp van RaadspleinTV.