Tal van activiteiten Open Monumentendag in Velsen

Tal van activiteiten Open Monumentendag in Velsen

Elk jaar staat het tweede weekend van september in het teken van Open Monumentendag. Duizenden monumenten in heel Nederland zijn dan gratis toegankelijk voor iedereen. Ook in Velsen zijn er maar liefst 16 activiteiten rondom monumenten die hun deuren openen. Het thema van dit jaar is ‘Routes, Netwerken en Verbindingen’ met de slogan ‘onderweg!’.

Op zaterdag 14 en zondag 15 september zijn er op verschillende locaties in Velsen monumenten of activiteiten te bezoeken zoals molen de Zandhaas, de Dorpskerk in Santpoort-Noord en het gemeentehuis van Dudok in IJmuiden. In Oud-Velsen wordt er flink uitgepakt dorpswandelingen, en een tentoonstelling in de Engelmunduskerk georganiseerd.  

De meeste monumenten zijn van 10.00 – 17.00 uur geopend. Het gehele programma is te vinden op openmonumentendag.nl. Daar staan ook afwijkende openingstijden vermeld en of aanmelden verplicht is. Dit jaar is alle informatie ook beschikbaar in de nieuwe app ‘Open Monumentendag’.

Alle activiteiten in Velsen op een rijtje:

Gratis brochure

Naar aanleiding van het thema heeft gemeente Velsen de brochure ‘Onderweg in Velsen. Velsense routes door de eeuwen heen’ samengesteld. De brochure is gratis af te halen bij Bredero in Santpoort-Noord, The Read Shop in IJmuiden, het gemeentehuis, de bibliotheek IJmuiden en Velserbroek, en de Tabak Gemak Rozing in Velsen-Noord.

Open dag en rondleidingen gemeentehuis

Zondag 15 september is het op de Open Monumentendag en de Dag van de Democratie, een mooi moment om inwoners uit te nodigen om rond te kijken in het door Dudok ontworpen gemeentehuis.

Van 11.00 uur tot 16.00 uur is het gemeentehuis open. Er zijn rondleidingen door Dudokkenner Pieter Rings. In de raadzaal zijn raadsleden aanwezig, kinderen kunnen op de foto op de stoel van de burgemeester, er zijn kleurplaten en er is een prijsvraag. Om 11.00 uur opent de voorzitter van de gemeenteraad, burgemeester Frank Dales de nieuw verbouwde raadzaal.