IJmuider Reddingsbrigade kijkt terug op “relatief rustige” zomerperiode

IJmuider Reddingsbrigade kijkt terug op “relatief rustige” zomerperiode

Nu de zomervakantie voorbij is en het weer een stuk minder warm wordt, neemt de drukte op het strand in IJmuiden af. We spreken met Irene Bal van de IJmuider Reddingsbrigade. Zij is actief als Lifeguard bij de Reddingsbrigade en is bestuurslid.

“We kijken terug op een relatief rustige zomer,” stelt Irene. De rust komt mede door het weer. Er was afgelopen zomerperiode af en toe wat wind, en niet veel hele hete temperaturen. Daarnaast komen er niet super veel toeristen op het strand van IJmuiden af. “Voor corona zag je toch wel meer drukte vanwege toeristen, al trekt dat langzaam wel weer aan.”

Training

De tijd op het strand wordt desondanks goed benut. Op rustige momenten is de reddingsbrigade bezig met oefenen en opleiden. Jongere leden worden dan verder opgeleid. Zo zijn er veel doorgroeimogelijkheden richting chauffeur, schipper op de snelle boten, of als teamleider.

In de zomer zijn de lifeguards volop aanwezig. Tijdens de zomervakantie is er altijd een ploeg aanwezig. D Maar ook op drukke dagen buiten de vakantie wordt een ploeg neergezet. In de winter is er enkel op zondag een vaste ploeg.

“Als je kan, ga je”

Ook als er geen vaste ploeg aanwezig is op het strand, kunnen de lifeguards met enkele minuten ter plaatse zijn. Alle alarmploegleden dragen namelijk een pieper die afgaat in geval van nood. De meldkamer zit in Haarlem. “Dan gaan thuis de pieper af. Of je nou in bed ligt, aan het koken bent, of op je werk zit hier in de buurt: als je kan, ga je heen,” legt Irene uit. En dat die alarmeringen serieus genomen worden, is duidelijk. Meestal komt er een groep van 10 mensen op een alarmering af.

Enkel vrijwilligers

Het unieke van de Reddingsbrigade is dat het volledig draait op vrijwilligers. De veiligheid op het strand is een belangrijke verantwoordelijkheid, waar deze vrijwilligers niet voor terugdeinzen, integendeel zelfs. “Iedereen komt vrijwillig aanwaaien en wil wat doen voor het maatschappelijk belang. Vinden het leuk ook om te doen.”

Het straalt van de groep af dat er veel onderlinge binding is. “Dat is een groepsgevoel wat je heel sterk ziet. En dat we samen wat meer willen doen dan normaal.” De vrijwilligers blijven buiten de reddingsbrigade in contact en zoeken elkaar op. Dit wordt alleen maar versterkt in de zomer vanwege de gezellige en actieve verenigingsavonden die elke vrijdag worden georganiseerd.

Meer informatie over de reddingsbrigade, de zwemlessen en andere activiteiten vind je op ijrb.nl/