Routes, netwerken en verbindingen zaterdag centraal in Oud Velsen

Routes, netwerken en verbindingen zaterdag centraal in Oud Velsen
Velsen, Hotel de Prins, ca. 1900

Op zaterdag 14 september 2024 is het Open Monumentendag. In Velsen-Zuid wordt er voor de jaarlijkse gelegenheid uitgepakt door Stichting Het Dorp Velsen en Podium Engelmundus. Zij organiseren een unieke rondleiding langs interessante historische punten in het dorp Oud Velsen. Het startpunt is de Engelmunduskerk.

Ook voor wie niet aan de rondleiding kan meedoen, is een kijkje in het dorp Oud Velsen én de Engelmunduskerk zeker de moeite waard. De deuren van de kerk zijn de hele dag open tussen 10 uur en 17 uur. Er zijn in het dorp en in de kerk voldoende mensen aanwezig die al uw vragen kunnen beantwoorden, onder andere van De Historische Kring Velsen en Stichting De Nieuwe Blauwe Tram uit Haarlem.

Rondleiding: routes, netwerken en verbindingen in Velsen
Hoe en waarom waren de inwoners en bezoekers van Velsen vroeger onderweg? Op drie plekken in het dorp vertellen ervaren gidsen u daarover. U hoort verhalen over de Engelmundusbeek, de stoomtram en de pontverbinding over het Noordzeekanaal.

1. Vertelling Pelgrimage: Velsen was een bedevaartsoord. Aan de vroegere beek naast de kerk werden geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven.

2. Vertelling Stoomtram: De stoomtram tussen Haarlem en Alkmaar reed door het dorp.

3. Vertelling Pont: Nadat het kanaal was gegraven werd de pont een onmisbare verbinding tussen Velsen-Noord en -Zuid.

In de kerk: presentatie en historische afbeeldingen

In de kerk kunt u genieten van een expositie van historische afbeeldingen én een doorlopende presentatie over het thema ‘Verbinding’; deze onderdelen worden verzorgd door de Historische Kring Velsen. Daarnaast is er een expositie van historische afbeeldingen van de stoomtram, verzorgd door de stichting De Nieuwe Blauwe Tram uit Haarlem. Ook is er genoeg te vertellen over de kerk zelf, deze wordt ook wel de oudste kerk van West-Nederland genoemd. Er zijn mensen aanwezig die u alles kunnen vertellen over de geschiedenis van het dorp, de kerk, de exposities én de presentatie.

Praktische informatie: twee rondleidingen
Er zijn twee rondleidingen: één om 10 uur en één om 13.30 uur. Aanmelden is verplicht. Er kunnen maximaal 20 mensen per keer mee, dus meldt u zich snel aan via podiumengelmundus.nl.

Ook is er aan versnaperingen gedacht. In de kerk kunt u tussen 12.30 en 13.30 uur een broodje en iets te drinken kopen. De groep van 10 uur eindigt bij deze lunchgelegenheid en de groep van 13.30 uur begint er mee.

Deelname aan de rondleidingen is gratis, maar een vrijwillige financiële bijdrage wordt erg op prijs gesteld!