De tuinen van Beeckestijn

De tuinen van Beeckestijn

Buitenplaats Beeckestijn is voor velen een iconisch zicht in Velsen-Zuid. De 18e-eeuwse Buitenplaats is één van de weinige geheel bewaard gebleven buitens in Kennemerland. Ook de tuinen van Beeckestijn zijn bekend om de symmetrie en vele kenmerkende stijlen die hier te zien zijn. In het laatste deel van deze driedelige videoserie over Beeckestijn leren we meer over wat er allemaal te zien is in de tuinen.

In het derde deel van de serie neemt rondleider Joop Muller ons mee de tuinen van Beeckestijn in. Eigenaar Boreel was een groot tuinliefhebber, en hij liet dat ook graag zien aan zijn omgeving. Er zijn veel verschillende stijlen te vinden in de tuin. Het grootste gedeelte is in symmetrische vorm opgebouwd.

De tuinen bevatten unieke onderdelen zoals de kruidentuin waar allerlei keukenkruiden en geneeskrachtige kruiden te vinden zijn. Achterin de kruidentuin staan er bijenkasten. De honing wordt in het huis verkocht. Ook is er een boomgaard te vinden met stoofpeertjes die gebruikt en verkocht worden.

Verderop is de Neobaroktuin met een prachtige loofgang. Hier bevindt zich ook de spiegelvijver en een uniek klassiek beeld. Er was een orangerie waar struiken konden overwinteren. Vroeger was er ook een menagerie met exotische dieren als een aapje of kaketoes. Bovendien is de vijver te vinden in de tuinen van Beeckestijn. Deze vijver dateert uit 1719 en is daarna gerestaureerd. Deze schulpvijver is in Barok stijl ontworpen.

Heel uniek zijn ook de slangenmuren, waar Beeckestijn er vier van heeft. Een normale rechte muur zou niet van zichzelf stabiel kunnen staan, maar deze slangenmuur kan dat wel. De slangenmuur heeft een bijzondere constructie waardoor die wel zelfstandig stabiel blijft.

Rondleiding
Wil je meer over het gebouw weten? Iedere eerste en derde zondag van de maand is er een rondleiding door het huis en de tuinen van Beeckestijn, van 11.00 – 12.45, georganiseerd door Hendrick de Keyser en Natuurmonumenten. Aanmelden voor de rondleiding kan via Natuurmonumenten.