100 extra vluchtelingen, voor 3 weken max

100 extra vluchtelingen, voor 3 weken max
© NH Nieuws


Velsen vangt van 4 tot en met 25 september 100 extra vluchtelingen op, op de Ocean Majesty. Het geld wat dat oplevert, wordt geïnvesteerd in Velsen-Noord.

We kunnen het allemaal zien op het nieuws: het aanmeldcentrum van Ter Apel puilt uit. Hun omstandigheden daar zijn slecht, en de medewerkers hebben het heel zwaar. Maar alle opvangcentra in het land zitten vol. Er gingen er zelfs meer dicht dan open in de afgelopen weken, schrijft het college.

Velsen doet al veel

Sinds het voorjaar van 2022 zet Velsen zich in om vluchtelingen op te vangen. Er verblijven er 300 op de Ocean Majesty en Velsen vangt 100 alleenstaande minderjarige vreemdelingen op in Driehuis. Maar nu vroeg het Ministerie van Justitie en Veiligheid om voor 3 weken 100 extra vluchtelingen op de boot op te vangen. Ook het COA heeft dat gevraagd.

Uit menselijk oogpunt

Velsen doet dus al veel, en vindt het vervelend dat de gemeente wéér een verzoek krijgt om tijdelijk extra mensen op te vangen. Het college schrijft: “Dit terwijl andere gemeenten nog steeds op geen enkele wijze een bijdrage leveren aan het landelijke opvangprobleem.” Maar Velsen ziet ook de hoge nood bij vluchtelingen zonder goede opvangplek, en zegt daarom uit menselijk oogpunt ‘ja’ op het verzoek.

Voor wat hoort wat

Dus: tijdelijke noodopvang, voor drie weken, van 4 tot en met 25 september. Dat is de einddatum en de termijn kan niet worden verlengd. Na 25 september zijn er weer maximaal 300 bewoners van het schip. Zo niet, dan geldt een boete van 25.000 euro per dag voor het ministerie.

Geld voor Velsen-Noord

Het college heeft hiervoor een vergoeding van 20.000 euro afgesproken met het ministerie van Justitie en Veiligheid. Dit geld wordt besteed aan Velsen-Noord. De gemeente wil daar een opknapbeurt gaan houden, samen met de inwoners van Velsen-Noord en een professioneel schoonmaakbedrijf.

Waarom er voor een schoonmaakactie is gekozen, wát er dan wordt schoongemaakt en of de inwoners van Velsen-Noord hiervan op de hoogte waren, zoekt RTV Seaport nog uit.