Blokkades sluizen IJmuiden

Blokkades sluizen IJmuiden


Vier keer in korte tijd demonstreerden leden van Extinction Rebellion op de sluizen van IJmuiden tegen de doorvaart van cruiseschepen. De burgemeester wil de demonstraties verbieden, maar de vraag is of hij dat mag.

Op 10, 11 en 18 augustus demonstreerden leden van Extinction Rebellion op het sluizencomplex in IJmuiden. Eerst blokkeerden demonstranten de Noordersluis, en later ook de Zeesluis IJmuiden.

Belemmering en een ‘rode zone’

Volgens de burgemeester zorgen de demonstraties voor onevenredige belemmering van het scheepvaartverkeer, met ‘verregaande gevolgen’ (welke dat zijn, legt hij niet uit) voor de vitale infrastructuur, niet alleen in het Noordzeekanaalgebied, maar landelijk en zelfs Europees. Daarom legt de burgemeester ‘op voorhand aanwijzingen en beperkingen op voor demonstraties’ op de sluizen. De sluisdeuren zijn een zogenaamde ‘rode zone’, waar de demonstranten niet mogen komen.
De burgemeester wil ernstige hinder voor het vaarverkeer voorkomen met deze maatregel, wil ‘goederen’ beschermen (schade aan het mechanisme van de sluisdeuren) en hij wil de veiligheid van personen beschermen. Overtreding van dit voorschrift is strafbaar, zegt hij er nog bij.

Voorlezen en afvoeren

Op zaterdag 24 augustus demonstreerden leden van Extinction Rebellion opnieuw; zij blokkeerden de Zeesluis IJmuiden. De demonstranten lijmden of ketenden zich vast aan de sluisdeur. Met bovenstaand voorschrift in de hand heeft de politie de demonstranten eerst de tekst voorgelezen, ze van de sluisdeuren weggehaald en op de trein uit Driehuis gezet. De demonstratie duurde nog geen twee uur.

Amsterdam en Acties?

In de IJmuider Courant van 26 augustus was al te lezen dat een raadslid van JA21 uit Amsterdam erg verbolgen is over de actie van de demonstranten. De stad Amsterdam loopt er heel veel geld door mis. Wel is het zo, dat Amsterdam die hele grote cruiseschepen uit de stad wil weren, stapsgewijs. In 2035 gaat de terminal daar dicht.

De advocaat van de demonstranten denkt dat de burgemeester buiten zijn boekje gaat met het voorschrift om demonstraties te verbieden. De actiegroep beraadt zich op juridische stappen.