Zalen gemeentehuis grondig verbouwd

Zalen gemeentehuis grondig verbouwd

Vanaf 8 juli wordt er achter gesloten grondig verbouwd in de zalen van het gemeentehuis. De zalen worden namelijk vernieuwd. De verbouwing moet half tot eind september klaar zijn, op tijd voor de gemeenteraad om weer te gaan vergaderen.

Aan vernieuwing toe
De belangrijkste aanleiding is de verouderde techniek die in de zalen aanwezig was. “Deze was sterk aan vervanging toe,” legt griffier Ruurd Palstra uit. Met de nieuwe techniek zal het voor het publiek makkelijker zijn om te volgen wat er tijdens de vergadering gebeurt, wie er spreekt en bij welk agendapunt de raad is. En aangezien er toch verbouwd moest worden, is er voor gekozen om gelijk het interieur te veranderen.

In de Raadzaal worden er wat nieuwe elementen geïntroduceerd zoals interruptieplekken. Dit zijn aparte plekken waar raadsleden naartoe kunnen verplaatsen, vergelijkbaar met hoe dat in de Tweede Kamer werkt. Daarnaast worden er extra zitplekken gecreëerd, bijvoorbeeld voor gasten. Kijkend naar de toekomst, is er ook vast ruimte gemaakt voor 35 zetels voor wanneer het inwonersaantal van de gemeente de 70.000 passeert.

Thema’s
Naast de Raadzaal worden ook de andere vergaderzalen geheel vernieuwd. De zalen krijgen allen een eigen thema die past bij IJmuiden, maar tegelijkertijd passen ze wel bij elkaar. De inrichting moest aansluiten bij huidige architectuur, maar tegelijkertijd respect tonen voor de kenmerkende elementen van Dudok.

Circulariteit
Een belangrijk onderdeel van de verbouwing was circulariteit. Er is gekozen om zo veel mogelijk elementen te hergebruiken. Zo worden in de Raadzaal delen van de originele ovale tafel teruggeplaatst, en krijgen de stoelen van de publiekstribune, die stammen uit de jaren 50, geheel opgeknapt. Het ‘nieuwe’ meubilair is daarnaast refurbished.

Open dag
De nieuwe zalen worden op 15 september officieel geopend. Deze dag is gekozen omdat het open monumentendag is, én de dag van de democratie. Bezoekers zijn welkom om een kijkje te nemen en er worden rondleidingen gegeven in de nieuwe zalen.

Griffier Ruurd Palstra geeft ons een kijkje achter de schermen in onderstaande video