Verborgen Tuinen: geschiedenis van begraafplaats Duinhof

Verborgen Tuinen: geschiedenis van begraafplaats Duinhof

Gemeente Velsen is een groot aantal unieke begraafplaatsen rijk. Deze bijzondere locaties hebben een rijke historie. RTV Seaport neemt u graag mee in de geschiedenis van deze verborgen plekken in een een videoserie. In deze editie duiken we in de geschiedenis van Algemene Begraafplaats Duinhof Velsen.

Begraafplaats Duinhof is letterlijk een verborgen tuin. Het ligt verscholen achter gebladerte aan het einde van de Slingerduinlaan in IJmuiden-Oost. De begraafplaats werd aangelegd tussen 1959 en 1961. In december 1962 vond daar de eerste teraardebestelling plaats, maar de befraafplaats werd pas op 15 februari 1963 officieel in gebruik genomen.

Oorlogsbegraafplaats
Een gedeelte van Duinhof wordt de oorlogsbegraafplaats genoemd. Hier bevinden zich dertien graven van personen die in de oorlog zijn omgekomen. Op deze locatie staat een beeld van De vallende man dat is gemaakt door de Rotterdamse kunstenaar Cor van Kralingen. Het beeld symboliseert een man die achterovervalt na een dodelijk schot. Met het monument en de oorlogsbegraafplaats worden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht.

Ook is er hier een gedenksteen voor de veertien jongemannen uit Velsen die in voormalig Nederlands Indië zijn gevallen tussen 1945 en 1950.