Oproep voor nabestaanden van verdronken redders in IJmuiden
De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) viert dit jaar haar 200-jarig bestaan. Een mijlpaal om te vieren, maar ook een moment om stil te staan bij de moedige redders die soms zelf het leven lieten. De KNRM roept daarom nabestaanden op om zich te melden voor een speciaal eerbetoon.
In de afgelopen twee eeuwen hebben KNRM-redders duizenden mensen uit benarde situaties op zee gehaald. Helaas waren er ook momenten waarop de reddingsacties tragisch afliepen. Zo verdronken drie redders tijdens twee noodlottige reddingbootrampen voor de kust van IJmuiden.
Greifswald
Op 25 november 1877 strandde de Duitse driemastbark “Greifswald” slechts 2 kilometer ten zuiden van de IJmuider pieren. Tijdens de reddingspoging met de IJmuider roeireddingboot sloeg het noodlot toe: de boot kapseisde en de jonge redder Cornelis Koning (20 jaar) kwam om het leven. Ook acht van de dertien opvarenden van de Greifswald verdronken. Of Cornelis op dat moment al kinderen had, is niet bekend.
Salento
Vijftig jaar later, op 26 november 1928, raakte het stoomschip “Salento” in de problemen tussen IJmuiden en Zandvoort. Ondanks meerdere reddingspogingen eindigde ook deze actie in een tragedie toen de roeireddingboot omsloeg. Redder Pieter Visser (56 jaar) kwam vast te zitten onder de boot en liet een vrouw en vier volwassen kinderen achter. De IJmuidense vletterman Reyer King raakte gewond aan zijn hoofd en overleed op 28-jarige leeftijd als gevolg daarvan. Hij liet een vrouw en één kind achter. Geen van de bemanningsleden van de Salento overleefde de ramp.
Bent u zelf een nabestaande of kent u nabestaanden van deze dappere redders? Neem dan contact op met de KNRM via info@knrm.nl of bel 0255 – 54 84 54.