Klinkers voor natuursteen

Klinkers voor natuursteen
© RTV Seaport / Lotje Eikelboom


Glad, ongelijk en gevaarlijk – dat zijn de natuurstenen op de Lange Nieuwstraat ter hoogte van de Hema, zeggen een aantal organisaties uit Velsen. Na onderzoek gaat de gemeente een gedeelte van die stenen vervangen voor klinkers.

Een jaar of tien geleden kreeg de Lange Nieuwstraat nieuwe klinkers (‘herinrichting’). Alleen kwamen er ter hoogte van de Hema natuurstenen te liggen; dat vond de gemeente mooier. Maar dat is gevaarlijk, zeiden de Fietsersbond, de ouderenbonden en in april nog het Platform Toegankelijkheid van Velsen. Als het regent (en dat doet het nogal eens), worden de natuurstenen spekglad. Ze liggen niet zo vlak en gelijk als klinkers, dus je struikelt er makkelijker over; dat is vooral voor ouderen gevaarlijk. En in de voegen blijven rolstoelen, hakken en blindenstokken steken.

Voegen opgehoogd

In 2019 heeft de gemeente aan dat laatste probleem wat proberen te doen. Ze vulde de voegen op, zodat ze hoger kwamen te liggen. Maar door slijtage verdween dat effect langzaamaan weer.

Onderzoek

Hoe lossen we dit op, en hoe doen andere gemeenten dat eigenlijk, vroeg Velsen zich af. Helpt het om het oppervlak van de natuurstenen ruwer te maken? Moeten we de loop- en fietspaden grootschalig aanpassen? Of kan het eenvoudiger en vooral goedkoper? Vooral dat laatste is belangrijk, zegt Velsen, want de komende jaren wordt het heel krap in de begroting, en is er geen ruimte voor grote onvoorziene uitgaven. Er moest een duurzame oplossing komen, en vervanging van al die natuurstenen is dat niet.

Klinkers op de looproute langs de Hema

Dus gaat Velsen nu een deel van de natuurstenen vervangen voor klinkers. Het gaat dan om de looproute langs de Hema, omdat hier de meeste mensen komen. Zo hebben ouderen en minder validen een alternatieve looproute, zegt Velsen. Deze oplossing is nog uit de huidige begroting te betalen; er is geen extra geld voor nodig. Samen met de betrokken ondernemers, stichtingen en platformen gaat Velsen de werkzaamheden afstemmen, die in het vierde kwartaal van dit jaar worden verwacht.