College stemt in met convenant: €4 miljoen naar ontwikkeling visserij

College stemt in met convenant: €4 miljoen naar ontwikkeling visserij

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) stelt dit geld beschikbaar aan de regio Hollandse Haringkust, waar IJmuiden deel van uitmaakt. Het bedrag kan worden gebruikt voor projecten die de visserij-ontwikkeling en de cultuurhistorische identiteit versterken.

Het budget van €4 miljoen wordt ingezet voor de clustering van de afleg, handel en verwerking en het versterken van de afslag in onder meer IJmuiden. 

Hierbij wordt bijvoorbeeld ingezet op Seafood Central Holland als centrum voor innovatie en het (her)beleven van de Nederlandse visserij-identiteit, maar ook de samenwerking tussen de aan de visserij gerelateerde musea in IJmuiden, Katwijk en Scheveningen.

Alle plannen zijn gemaakt onder de regie van de gemeente en in samenspraak met belanghebbenden uit de visserijsector.

Hollandse Haringkust

IJmuiden, maar ook Scheveningen en Katwijk worden gezien als het hart van de (haring)visserij waar traditie en innovatie hand in hand gaan. De Hollandse Haringkust koestert dit erfgoed en streeft naar een duurzame toekomst voor de brede visserij.

Wat gaat er nu gebeuren?

De planning is dat dit convenant in de eerste week van september 2024 wordt ondertekend door de minister. De specifieke uitkering, de SPUK-regeling, wordt dan in het vierde kwartaal van 2024 operationeel. De visserij ontvangt hierbij de gelden vanuit het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.