Herplanten stormbomen Poly in november van start

Herplanten stormbomen Poly in november van start
Stormschade Poly in Santpoort 2023

Het is een jaar geleden dat storm Poly een enorme ravage aanrichtte in Velsen. In totaal zijn er 630 bomen omgewaaid of uit voorzorg verwijderd. In november start fase 1 van het herstelplan en worden er nieuwe bomen geplant.

Vorig jaar raasde storm Poly op 5 juli 2023 over het land. Velsen werd hard getroffen door de storm, in de gemeente waaiden meer dan 600 bomen om. Dit waren straat- en laanbomen, bomen in parken en bomen in groenstroken. Ook loshangende takken zorgden voor gevaarlijke situaties waardoor een noodverordening in de parken werd afgekondigd.

De buitendienst was afgelopen jaar nog wekenlang bezig met het verwijderen en veilig stellen van takken en bomen. Ook brachten zij in kaart welke bomen niet omvielen, maar wel instabiel raakten. Deze bomen zijn inmiddels uit voorzorg verwijderd. Daarna is gestart met een stormherstelplan.

Stormherstelplan
Om de 600 gevallen bomen te compenseren, gaat Gemeente Velsen veel nieuwe bomen planten. Maar dat gaat wat tijd kosten. De gemeente verwacht ongeveer 150 bomen per jaar terug te planten. En het plantseizoen is van november tot en met februari. Naar verwachting duurt het volledig planten ongeveer vijf plantseizoenen. De nieuwe bomen worden aangeplant in maat 18-20, waarbij de omtrek van de stam dus 18-20 centimeter is.