Strand Velsen vrijgegeven na werk TenneT voor aansluiting windpark op zee

Strand Velsen vrijgegeven na werk TenneT voor aansluiting windpark op zee
© TenneT

Goed nieuws voor strandgangers! Het strand van Velsen is afgelopen week vrijgegeven voor publiek, twee weken eerder dan gepland. Dit na een inspectie door Rijkswaterstaat, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de gemeente Velsen. De werkzaamheden voor de aansluiting van het windpark op zee Hollandse Kust (west Beta) duurden in totaal elf maanden.

De zeekabels, die op een diepte van acht meter aanlanden bij Velsen, zijn nu bijna volledig geïnstalleerd. Wie via het Kitesurfpad het strand betreedt, zal niets meer zien van de intensieve werkzaamheden die de afgelopen maanden zijn uitgevoerd. Eerst werd een tijdelijk “zandkasteel” gebouwd voor de boringen onder de duinen, waarna de zeekabels door deze boorgangen werden getrokken.

Op zee worden de kabels momenteel begraven door een speciale machine. Deze werkzaamheden vinden plaats tot aan het platform dat 53 kilometer voor de kust van Egmond aan Zee wordt gebouwd, aldus Jaap Nijland, projectdirecteur Offshore NL bij TenneT.

Werkzaamheden verderop nog niet voorbij
Aan de andere kant van de duinen, in het Beeldenpark Een Zee van Staal, gaan de werkzaamheden nog even door. Hier wordt een mofput gegraven om de zeekabels met de landkabels te verbinden. Deze put wordt later weer afgedekt met zand. De parkeerplaats aan het Vliegerpad blijft afgesloten tot de werkzaamheden zijn afgerond, maar de strandafgang blijft open.

Nijland bedankt de klankbordgroepen van bewoners en strandexploitanten, en iedereen die heeft bijgedragen aan de goede samenwerking. “Bijna een jaar lang mochten we op het strand van Velsen-Noord te gast zijn en met elkaar hebben we een duurzame toekomst voor heel Nederland een stukje dichterbij gehaald.”