Meeste paden Duin en Kruidberg weer open

Meeste paden Duin en Kruidberg weer open
Jagtlustweg door © Martin van Lokven

Goed nieuws voor wandelaars! Het water in Duin en Kruidberg is eindelijk voldoende gezakt, waardoor de meeste wandelpaden weer toegankelijk zijn. De boswachters van Natuurmonumenten zijn opgelucht dat de tankgracht weer droog overgestoken kan worden. Ook de Jagtlustweg, met het bekende kastanjelaantje, is weer open. Dit betekent dat de populaire Konikroute (de zwarte wandelroute) weer volledig bewandeld kan worden.

Door de hevige regenval in het najaar en vroege voorjaar stonden de duinen lange tijd onder water, waardoor veel wandel- en fietspaden onbegaanbaar waren. De boswachters houden al maanden een kaart bij op de website van Nationaal Park Zuid-Kennemerland, waarop te zien is welke paden toegankelijk zijn. Deze kaart wordt nog steeds wekelijks bijgewerkt.

Boswachter Jowien van der Vegte reageert blij: “Nu kunnen er steeds meer kruisjes afgehaald worden. Eindelijk! En je kunt weer de hele Jagtlustweg met het kastanjelaantje lopen, dat is zo’n mooi pad vind ik.” Aan het eind van de Jagtlustweg is er nog een kleine omleiding om een nat stuk heen. In de lage valleien in het westen van Duin en Kruidberg en in de naastgelegen Kennemerduinen zijn nog enkele paden afgesloten, dus check de kaart voordat je op pad gaat.

Tip: zwarte wandelroute
De Konikroute is een 7,5 km lange wandelroute, gemarkeerd met zwarte pijlen. Starten kan vanaf entree Midden-Herenduin of entree Duin en Kruidberg. Vergeet niet je wandelschoenen aan te trekken, want sommige stukken zijn nog modderig.