Kunst in de toekomstige tunnel onder Velsertraverse

Kunst in de toekomstige tunnel onder Velsertraverse
Impressie gedeeld door © Gemeente Velsen

De gemeenten Velsen en Beverwijk realiseren samen met de provincie Noord-Holland twee nieuwe busbanen bij station Beverwijk en een loop- en fietsonderdoorgang onder de Velsertraverse. Buurtbewoners worden betrokken in hoe de wandaankleding van de onderdoorgang er uit ziet.

De komende jaren wordt gebouwd aan een nieuwe vrij liggende busbaan, inclusief een bushalte en fietsenstalling voor Velsen-Noord. Er komt bovendien een loop- en fietsroute tussen de bushalen en station Beverwijk naar Velsen-Noord. Daarvoor wordt een onderdoorgang onder de Velsertraverse gerealiseerd.

Inwoners besluiten over de wandaankleding
De gemeenten betrekken inwoners in het bedenken van mooie wandbekleding voor de tunnel. Allereerst is er een enquête in de omgeving afgenomen, en buurtbewoners konden zich opgeven voor een werkgroep. Die werkgroep is al hard aan de slag gegaan. De leden hebben nagedacht over wat voor kunst aantrekkelijk is en er werd op basis van de resultaten van de enquête een selectie van kunstenaars samengesteld.

Kunstenaars aan de slag
Op 9 juli was het tijd voor een locatie bezoek. De werkgroep leden en de kunstenaars kwamen samen om de locatie te bekijken, vragen te stellen en een goed beeld te vormen van de omgeving. Met de verzamelde informatie en de specifieke eisen van de werkgroep, gaan de kunstenaars een schetsontwerp maken.

Eind oktober worden de vier schetsontwerpen aan de werkgroep gepresenteerd. Op basis van deze ontwerpen wordt er een keuze gemaakt voor het uiteindelijke kunstwerk. Dat kunstwerk wordt 2026, na de bouw van de onderdoorgang, ter plaatse aangebracht.

© Samenspel Velsen