Huishoudelijke hulp duurder

Huishoudelijke hulp duurder
© Pixabay


Sinds 1 juli van dit jaar is het uurtarief voor huishoudelijk hulp via de Wmo 36,50 euro. Dat was 33,57 euro. Kostenstijgingen en hogere lonen zijn de oorzaak.

De IJmondgemeenten – Beverwijk, Heemskerk en Velsen – sloten in januari 2021 overeenkomsten met 7 aanbieders van huishoudelijke hulp. Deze overeenkomsten lopen tot 1 december 2025. Elk jaar worden de tarieven voor die hulp aangepast.

Alles is duurder geworden

Nu is het leven de afgelopen periode behoorlijk duurder geworden. En de lonen van de medewerkers zijn flink gestegen. Daar bleef het uurtarief bij achter, en 5 zorgaanbieders trokken aan de bel.

Eerst advies vragen

De gemeente ging niet over één nacht ijs. Velsen vergeleek de tarieven met andere gemeenten, won juridisch advies in én advies van bureau Berenschot, dat kostprijsonderzoek doet. De conclusie: inderdaad, de tarieven van in de IJmond zijn te laag, ook vergeleken met omringende gemeenten. Daarom zijn de tarieven nu omhoog gegaan van 33,57 euro per uur naar 36,50 per uur – een verhoging van 8,7%.

Extra geld nodig

Voor dit jaar kan de gemeente dat zelf betalen, maar voor 2025 en verder heeft Velsen bijna 300.000 euro extra nodig om die verhoging te kunnen betalen. Daar wordt de raad t.z.t. om gevraagd.