Veiligheidsrisicogebied IJmuiden opgeheven

Veiligheidsrisicogebied IJmuiden opgeheven

Burgemeester Frank Dales heeft besloten een einde te maken aan het veiligheidsrisicogebied en het cameratoezicht in IJmuiden. In een burgemeester bericht laat Dales weten dat er vanuit advies van de politie op dit moment geen directe dreiging voor nieuwe ernstige geweldsincidenten bestaat. Het cameratoezicht zijn na 15 juli direct verwijderd, het veiligheidsrisicogebied eindigt per 1 augustus.

Preventief fouilleren
De maatregelen zijn in januari ingesteld als reactie op het toenemende drugsgeweld en onrust in de stad. Vanwege het veiligheidsrisicogebied kreeg de politie mogelijkheid om preventieve fouilleeracties uit te voeren in bijna heel IJmuiden.

De politie heeft het afgelopen half jaar 5 preventieve fouilleeracties gehouden in IJmuiden. In totaal zijn tijdens de acties 453 personen en 283 voertuigen gecontroleerd. Er zijn 13 wapens en gevaarlijke voorwerpen die als wapen beschouwd konden worden ingenomen.

Onrust nog niet voorbij
“De onrust in het drugscircuit is nog niet voorbij,” schrijft burgemeester Dales. Het aantal geweldsincidenten en explosies is volgens hem wel voldoende afgenomen. “Op dit moment is het verlengen van de maatregelen niet noodzakelijk, we hebben overduidelijk winst geboekt sinds afgelopen winter en voorjaar.”