Honkbalstad Haarlem is er klaar voor!

Honkbalstad Haarlem is er klaar voor!
© RTV Seaport / Hans Akkerman

Een tweejaarlijkse traditie. Voorafgaand aan de Haarlemse Honkbalweek (editie 31) vindt er altijd een persmoment plaats, dus ook weer in 2024. Een paar journalisten gaven gehoor aan de oproep en kregen van toernooidirecteur Peter Herkemij, HHW- voorzitter Peter van der Aart en bondscoach Evert -Jan ,t Hoen van Team Kingdom of the Netherlands de nodige informatie over de voorbereiding en de verwachtingen van een toernooi dat wereldwijd bekendheid geniet en aanzien heeft.

Tweejaarlijkse ‘’reünie’’ onmogelijk zonder gedreven vrijwilligersleger

Donderdag: 16.30 uur. Een feest van herkenning. De organisatie zet de laatste puntjes op de i en wat opvalt: het zijn voor het overgrote deel weer dezelfde vrijwilligers, alleen twee jaar ouder, die enthousiasme uitstralen en weer vol energie er een week onbaatzuchtig tegenaan gaan. Peter van der Aart heeft ‘’er zin an’’ Hij leidt vooraf de pers rond  in het opgepimte stadion met een aanstekelijk enthousiasme. Peter:’’ Wat ik zo mooi vind? We hebben weer tussen de 100 en 130 vrijwilligers die er voor gaan. Waar vindt je dat nog? Ons bestuur heeft overigens vijf nieuwe leden. Het weer wordt met de dag beter en we willen graag een jonger publiek aanboren. We noemen dan ook het ‘’ Future of Baseball’’. De nieuwe, mooie blauwe stoeltjes zijn genummerd en de plek achter de thuisplaat is van planten voorzien. Het weer gaat met de dag beter worden, dus kom maar op zou ik willen zeggen,’’ glundert de nieuwe voorzitter met een rijk bestuurlijk sportverleden.

Aantrekkelijk deelnemersveld

Toernooidirecteur Peter Herkemij spreekt van ‘’ een mooi, aantrekkelijk deelnemersveld’’ Peter:’’ Spanje bijvoorbeeld heeft een behoorlijke Zuid-Amerikaanse inbreng. Ze werden niet voor niets Europees kampioen. De kosten zijn overigens behoorlijk gestegen, net als de voedselprijzen voor een ieder, zeker na de Corona-periode. Toch denken we qua prijsstelling aantrekkelijke voorwaarden te hebben gecreëerd. De honkballiefhebbers krijgen waar voor hun geld,’’ verwacht  de debuterend toernooidirecteur.

Bondscoach gebrand op succesvolle ‘’ Week’’

Tot slot lichtte bondscoach Evert- Jan , t Hoen speltechnisch een en ander toe.’’ ,t Hoen: “Wat de pitchclock betreft hebben we ervaring opgedaan in Mexico in 2019. Ik zie het wel zitten, het is natuurlijk even wennen voor vooral de pitchers maar ik ben enthousiast. Ook dat we weer negen innings gaan spelen, zie ik zitten. Deze ‘’Week’’ staat voor ons nadrukkelijk in het teken van de finale halen want dan krijgen we de Olympische status weer terug die we na het EK vorig jaar kwijt zijn geraakt. De spelers zullen dan ook nog meer gemotiveerd zijn.’’ Evert- Jan ,t Hoen sluit af:’’ We hebben bewust twee jonge catchers geselecteerd. Jair van Borkulo en Sem Kuijper verdienen een kans, nu de catchers van weleer niet meer beschikbaar zijn. Deze talentvolle jongens verdienen het. Ze hebben zich in de onder 23 bewezen en zijn klaar voor de volgende stap. De verjonging  die we hebben doorgevoerd, is goed voor het honkbal vinden wij. We gaan alles uit de kast halen om optimaal te presteren en hoop dat het publiek ons in grote getale gaat steunen. Morgen beginnen we tegen een college-selectie uit de USA, met allemaal talentvolle jongens tussen de 18 en 20 jaar. We zijn er klaar voor!’’

Hans  Akkerman