Veiligheidsrisicogebied Velsen-Noord afgeschaft

Veiligheidsrisicogebied Velsen-Noord afgeschaft

Het veiligheidsrisicogebied in Velsen-Noord dat sinds 15 juni 2023 van kracht was, is beëindigd. Burgemeester Dales heeft bekendgemaakt  dat het per 1 juli 2024 stopgezet wordt. Het aantal incidenten is volgens Dales afgenomen en het contact met de wijk is verbeterd.

Het veiligheidsrisicogebied werd vorig jaar ingesteld vanwege toenemende vondst van wapens bij jongeren in Velsen-Noord. De politie en gemeente hebben destijds actie ondernomen met een wapeninlever actie en zijn gesprekken gaan voeren in de gemeenschap om het bewustzijn over wapenbezit te vergroten.

Het afgelopen jaar
Hoewel de wapenproblematiek niet volledig is opgelost, stelt de burgemeester dat er een significante afname van incidenten te zien is. Dales vervolgt, “Het contact in de wijk naar aanleiding van de maatregelen heeft geleid tot inzicht in de problematiek en oplossingen op de lange termijn.”

Preventieve fouilleeracties in het afgelopen jaar hebben geleid tot de inname van 11 wapens en gevaarlijke voorwerpen. Daarnaast kwamen er positieve reacties van inwoners over de zichtbaarheid van politie en handhaving in de wijk, en een veiliger gevoel in de wijk.

Samenwerking
Politie, OM, en lokale organisaties hebben intensief samengewerkt om de leefbaarheid in Velsen-Noord te verbeteren. Er kwam een actieplan dat zich richt op de lange termijn en de algehele veiligheid en leefbaarheid van de wijk.

Het beëindigen van het veiligheidsrisicogebied betekent niet direct het einde van politie-inzet in Velsen-Noord. Er zal nog steeds regelmatig gesurveilleerd worden en er is extra aandacht voor jeugd en wapenbezit. Bij overlast of verstoringen van de openbare orde door jeugd, zullen politie en jeugdboa’s thuisgesprekken voeren met ouders en hulp bieden binnen het gezin.