Welput bij de Hofgeest blijft

Welput bij de Hofgeest blijft
© RTV Seaport / Lotje Eikelboom


Een 200 jaar oude welput in Velserbroek blijft toch behouden. Samen met belanghebbenden wordt gekeken hoe deze put op een interessante manier onder de aandacht kan worden gebracht.

In Velserbroek, vlakbij de nieuwe wijk Hofgeest Buiten, staat een welput – een put die wordt gevoed door grondwater, waardoor er eigenlijk altijd water in staat. Zo haalden mensen vroeger schoon water uit de grond. De gemeente Velsen had eerder besloten om de put weg te laten halen; hij is 3 meter diep en er kon wel iemand invallen. Na een artikel in de IJmuider Courant en vragen aan de gemeenteraad komt Velsen nu terug op haar besluit.

Stukje geschiedenis van de Hofgeest

Want wat bleek: de put kan wel 200 jaar oud zijn. Dus eigenlijk is het een leuk stukje geschiedenis uit de tijd dat er een kleine buitenplaats stond, die de Hofgeest heette.

De gemeente heeft nu besloten dat de put mag blijven; wel wordt (is) hij afgesloten, zodat hij veilig is. En samen met belanghebbenden – mensen uit de omgeving misschien? – wordt bekeken hoe de put op een leuke manier onder de aandacht kan worden gebracht. Misschien met een bordje er bij.

Een mooi voorbeeld wel, van hoe de gemeente luistert naar haar inwoners.