Laurens Olijfveld over herdenking Keti Koti: “De zwarte bladzijde moet belicht worden”

Laurens Olijfveld over herdenking Keti Koti: “De zwarte bladzijde moet belicht worden”
Afbeelding door rawpixel.com op Freepik

Op 1 juli wordt Keti Koti gevierd. Een bijzonder feest waarbij de afschaffing van de slavernij herdacht. Bilbiotheek Velsen organiseert op 1 juli, in samenwerking met Discriminatie.nl, een Velsense Keti Koti-viering in de Bibliotheek IJmuiden. Gastspreker Laurens Olijfveld zal een lezing geven, daarnaast is er een waterritueel, lezing, dialoogtafel en maaltijd.

De lezing van Olijfveld heeft de titel: KATIBO en haar onmenselijkheden, begaan tijdens de Trans- Atlantische slavernij en slavenhandel. De lezing vertelt over het maritieme koloniale verleden in het Atlantisch gebied en de doorwerking daarvan in onze huidige samenleving. Olijfveld gaat in op het verzet van de inheemsen en de marrons tegen het regiem. Ook belicht hij de weg naar emancipatie en de afschaffing.

Olijfveld is onderdeel van het 30 juni/1 juli comité, wat dit onderwerp onder de aandacht brengt en onder andere strijdt dat dit onderwerp in het curriculum van scholen terecht komt. “Eigenlijk moet heel Nederland hier voor strijden, want het is een gedeelde geschiedenis. De zwarte bladzijde moet belicht worden.” Olijfboom licht het programma verder toe in onderstaand geluidsfragment.

Meer informatie en aanmelden voor de lezing, vind op de website van Bibliotheek Velsen.

Over Keti Koti
De naam Keti Koti stamt uit het Sranantongo en betekent ketenen gebroken. Op 1 juli 1863 schafte het Koninkrijk der Nederlanden slavernij af in de koloniën. In december 2023 is Keti Koti benoemd tot Immateriaal Erfgoed in Nederland. Tegenwoordig is Keti Koti in tweeën gedeeld: eerst een herdenkingsdag op 30 juni en het feest op 1 juli.