Gemeente bespreekt aanpak energiearmoede

Gemeente bespreekt aanpak energiearmoede

Gemeente Velsen heeft geld over gehouden uit het potje met energietoeslag 2022 die toen niet uitgekeerd is. Het gaat om een bedrag van 900 duizend euro die de raad wil inzetten om energiearmoede te bestrijden. Afgelopen woensdag besprak de gemeenteraad verschillende scenario’s waar ze dit geld voor in kunnen zetten.

Het college heeft vier scenario’s uitgewerkt en op basis daarvan een voorkeursscenario samengesteld. Tijdens de raadsessie van 19 juni werd de raad om advies gevraagd over de uitvoering van de aanpak energiearmoede.

Op tafel lagen een aantal scenario’s waar het geld in geïnvesteerd kan worden. Eentje daarvan is de witgoedwissel waarbij apparaten met slecht energieverbruik vervangen worden door duurzamere apparaten. Een ander scenario is het extra investeren in het nationaal isolatieprogramma, een scenario waarbij vooral huiseigenaren worden geholpen bij het isoleren van hun huis.

Het derde scenario focust op het inzetten van energiecoaches. Een werkwijze waar Energiek Velsen nu al veel mee doen. De coaches helpen mensen met besparingstips. Vanwege het dreigende tekort op de begroting is een vierde scenario toegevoegd; overheveling naar algemene reserve.

Energiek Velsen is belangrijk partner van de gemeente in het bestrijden van energiearmoede. Hun coaches helpen inwoners op laagdrempelige manier bij het vinden van besparingen in hun situatie. Peter Wiers legt in onderstaande video uit hoe het zit.