Trawlerkade wordt klaargemaakt voor Havenfestival

Trawlerkade wordt klaargemaakt voor Havenfestival

Morgen gaat het dan eindelijk gebeuren: het Havenfestival barst los op de Trawlerkade in IJmuiden. Op vrijdag wordt er al veel opgebouwd om het feest tot een waar succes te maken.

We spreken allereerst met Thijs Huijbens, programmeur bij het Havenfestival. Hij vertelt over de voorbereidingen die getroffen worden op de kade, die al dinsdag gestart zijn. Ook neemt ons mee in de programmering.  ”Het is heel mooi om te zien als je al weken bezig bent dat het nu echt wel aan komt en dat het staat,” aldus Thijs.

Renske de Jong geeft ons alvast een kijkje in het Kunst op de Kade plein. Daar komen 16 containers te staan, elk gevuld door een andere lokale kunstenaar. “Het is echt heel divers wat hier komt.”

Peter Kieftenbeld is de nautische man van het Havenfestival. Hij onderhoudt al het contact met de schepen die moeten arriveren en zorgt dat deze goed bereikbaar zijn vanaf de kade. Bezoekers kunnen volgens hem vooral uitkijken naar het rondvaren. “Er is op het water heel veel te doen.”

Als laatste spreken we Nico Struijs en Ad Aland, hardwerkende vrijwilligers die jaar in jaar uit verantwoordelijk zijn voor de stroomvoorziening. Dit jaar worden ze bijgestaan door Jeroen Schoonakker. De mannen zijn al dagen bezig met het klaarleggen van de stroomkabels, een belangrijk onderdeel van het festival.

Bekijk hier de beelden door Ton van Steijn