Keti Koti in de Bibliotheek Velsen

Keti Koti in de Bibliotheek Velsen

Op 1 juli van 15:00 tot 17:00 uur organiseert Keti Koti Velsen een bijzondere bijeenkomst in Bibliotheek Velsen om de afschaffing van de slavernij te herdenken en vieren. Keti Koti, wat “gebroken ketenen” betekent in het Sranantongo, markeert tevens de afsluiting van het herdenkingsjaar van 150 jaar afschaffing slavernijverleden, dat op 1 juli 2023 begon. De middag omvat een lezing door Laurens Olijfveld, een waterritueel en een nagesprek, en belooft een bijzondere ervaring te worden.

Doel van de viering Het doel van deze bijeenkomst is om de slachtoffers van de Trans-Atlantische mensenhandel en slavernij te herdenken en de afschaffing van de slavernij op een waardige manier te vieren. Met deze herdenking eren we de offers die onze voorouders hebben gebracht en hun strijd voor overleving en vrijheid. We vieren de afschaffing van de slavernij en het toenemende bewustzijn van de waardevolle erfenis die onze voorouders ons hebben nagelaten. Het is een viering van onze kracht en verbondenheid in de samenleving.

Spreker De speciale gastspreker is drs. Laurens Olijfveld. Zijn lezing, getiteld “KATIBO en haar onmenselijkheden, begaan tijdens de Trans-Atlantische slavernij en slavenhandel”, gaat over het maritieme koloniale verleden in het Atlantisch gebied en de invloed daarvan op onze huidige samenleving. Olijfveld bespreekt het verzet van de inheemsen en de marrons tegen het regime, en belicht de weg naar emancipatie en de afschaffing.

Herdenkingsjaar Deze lezing is onderdeel van de activiteiten binnen het herdenkingsjaar van de afschaffing van de slavernij in Nederland. Gedurende deze periode besteedt de Bibliotheek extra aandacht aan de collectie over dit belangrijke onderwerp en organiseert diverse activiteiten om bewustwording en begrip te bevorderen. Ook na 1 juli willen Keti Koti Velsen, Discriminatie.nl en Bibliotheek Velsen blijven samenwerken aan dit onderwerp.

Maandag 1 juli 2024, Bibliotheek IJmuiden, aanvang 15:00 uur. Meer informatie is te vinden op de website www.bibliotheekvelsen.nl.