Neem een uniek kijkje achter schermen bij visafslag IJmuiden

Neem een uniek kijkje achter schermen bij visafslag IJmuiden

Sabrina Koster

Voor een bezoek aan de grootste visafslag van Nederland moet je vroeg opstaan, maar dat is het meer dan waard. Elke twee weken kunnen bezoekers een kijkje nemen in de visafslag van IJmuiden onder leiding van Jan Zwanenburg.

Het is vroeg, maar dan krijg je wel een geweldige rondleiding over de visafslag IJmuiden wanneer deze volop in bedrijf is. Onder leiding van Jan Zwanenburg wordt het hele proces van het lossen van de kotters, via de sorteerhal naar de mijnhal doorlopen. Een unieke ervaring die je niet snel vergeet.

De rondleiding over de visafslag wordt sinds mei 2023 georganiseerd door het IJmuider Zee- en Havenmuseum. Deze worden 2-wekelijks op donderdagochtend door Jan Zwanenburg gegeven. De rondleiding begint om 6.30 uur en kan geboekt worden via de website van het museum: zeehavenmuseum.nl.

Ook organiseert het museum een rondleiding over het sluizencomplex met speciale aandacht voor de nieuwe Zeesluis IJmuiden. De sluizenrondleiding wordt elke week gegeven tot en met september, afwisselend op dinsdag en donderdag, door de rondleiders die voorheen bij SHIP werkten. De sluizenrondleiding begint om 13.30 uur in het Zee- en Havenmuseum waar de rondleider wat laat zien en vertelt over de geschiedenis en de functies van het sluizencomplex en de bouw van de nieuwe Zeesluis. Daarna gaan de deelnemers met eigen vervoer naar het sluizencomplex waar de rondleiding te voet verder gaat naar de Zeesluis, ook met verdere uitleg van de rondleider. Ook deze rondleiding kan via zeehavenmuseum.nl geboekt worden.

Citymarketing IJmuiden nam het initiatief om deze rondleidingen te bundelde alle rondleidingen in Velsen via de website: ijmuiden.nl/tours.