Songfestival Special op RTV Seaport

Songfestival Special op RTV Seaport

Richard van Dorp

Zaterdag 13 mei is het zover: dan wordt het jaarlijkse Eurovisie Songfestival gehouden. Om alvast in de stemming te komen presenteert Richard van Dorp op dinsdag 9 mei van 21 tot 23 uur op RTV Seaport de Songfestival Special.

In het eerste uur komen de winnende liedjes van verschillende landen voorbij, in het tweede uur kan je luisteren naar alle Nederlandse winnende liedjes uit de afgelopen 67 jaar.

Het eerste Songfestival, gebaseerd op het Italiaanse Festival van San Remo vond plaats in 1956, toen zeven landen mee deden, ieder met twee liedjes. Denemarken en Oostenrijk werden gediskwalificeerd omdat hun aanmelding te laat binnen kwam. Het Verenigd Koninkrijk koos ervoor om niet mee te doen, omdat daar al het Festival of British Popular Songs werd georganiseerd.  

Refrain, gezongen door Lys Assia, die Zwitserland vertegenwoordigde, was het winnende lied van het allereerste Eurovisie songfestival. Nederland had de eer het allereerste lied ooit op het Songfestival te mogen brengen. In 1957 tijdens het tweede Eurovisie Songfestival kwam zangeres Corry Brokken uit voor Nederland met het lied: Net als toen. Brokken trad als zesde op, na Oostenrijk en voorafgaand aan Duitsland. Na het eind van de stemming had het lied 31 punten ontvangen, goed voor een eerste plaats. In 1958 zou Brokken weer voor Nederland meedoen aan het Songfestival, dit keer met het lied: Heel de wereld.