Soepeler regels schuldhulpverlening Velsen

Soepeler regels schuldhulpverlening Velsen
Foto: Pixabay

Wie in Velsen in de schulden zit, kan snel persoonlijke hulp krijgen. De regels uit 2017 zijn vernieuwd en versoepeld. Schuldhulp moet op menselijke maat zijn, ruimhartig en toegankelijk, zegt de gemeente.

Aanbod per persoon
Iedere situatie is anders, ieder mens is anders. Als een schuldeiser – bijvoorbeeld de leverancier van gas – meldt bij de gemeente dat iemand betalingsachterstand heeft, nodigt de gemeente die persoon binnen drie dagen uit voor een gesprek, om te voorkomen dat de schulden verder oplopen.

In de schulden
Iemand kan om allerlei redenen in de schulden komen. Dat gaat soms sneller dan je denkt. Want hoe gaat dat, als je bijvoorbeeld gaat scheiden. Het huis moet verkocht worden, maar beiden houden dan waarschijnlijk te weinig over om een nieuw huis te kopen, zeker in deze tijd. Wie dan geen werk heeft, komt direct in de problemen, want de rekeningen lopen gewoon door en je moet toch eten.

Problemen in kaart
Waar kijkt de gemeente naar, in zo’n eerste gesprek? Onder andere naar om hoeveel geld het gaat, wat iemands inkomen is, hoe het met iemand zelf gaat, en of iemand zijn/haar eigen financiën kan overzien en gaan regelen.

En wat biedt de gemeente? Onder meer overzicht in de zaak (soms zijn de financiën een chaos geworden die je niet meer kunt overzien), afspraken over uitgaven, begeleiding en coaching en als het moet een betalings- of schuldenregeling.

Een heel palet, wat ingezet wordt naar behoefte van de persoon in kwestie.

En zijn ook verplichtingen voor degene die schuldhulp krijgt; die zijn ietsje versoepeld. En de redenen voor de gemeente om schuldhulp te weigeren, zijn strenger geworden. Met andere woorden: je komt eerder en makkelijker weer in aanmerking voor schuldhulp. Wat gebleven is, is dat je geen schuldhulp krijgt als je geen verblijfsstatus hebt.

Informatie ook op https://www.velsen.nl/hulp-bij-schulden.